Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.
Po więcej wskazówek żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Najlepiej wybierać czekoladę gorzką, czarną o jak największej zawartości kakao.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co wybrać na slodkie przekąski zamiast czekolady? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Polifenole - czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, któr
Nieznane sposoby na obniżenie ryzyka wystąpienia udaru
Coraz więcej przypadków udaru mózgu W Polsce co ro