Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest źródłem magnezu i antyoksydantów. W zbyt dużych ilościach będzie oczywiście niewskazana, bo jednak ma sporo kalorii ale kostka takiej czekolady raz na kilka dni jak najbardziej może się pojawić w diecie.
Dzień dobry!
Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wartość odżywcza piwa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Zmniejsza ryzyko udaru, poprawia pamięć. Jedz, by mózg wskoczył na wyższe obroty
Odpowiednia dieta to jeden z elementów stylu życia
Polifenole - czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, któr