Wartość odżywcza gorzkiej czekolady

Chciałabym upewnić się, co do wartości odżywczej gorzkiej czekolady- takiej o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, a bez mleka- takiej jak Lindt 99%cocoa. Czy tego typu wyroby mają dużo magnezu, jakieś witaminy, cenne związki? Czy to jest zdrowy dodatek? Pytam, bo coraz częściej napotykam na informację, źe tylko "Raw" jest pożywne- surowe ziarna kakaowca i surowe czekolady- że te pospolite to dno pozbawione witamin. Jak jest?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest źródłem magnezu i antyoksydantów. W zbyt dużych ilościach będzie oczywiście niewskazana, bo jednak ma sporo kalorii ale kostka takiej czekolady raz na kilka dni jak najbardziej może się pojawić w diecie.

0

Dzień dobry!

Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty