Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest źródłem magnezu i antyoksydantów. W zbyt dużych ilościach będzie oczywiście niewskazana, bo jednak ma sporo kalorii ale kostka takiej czekolady raz na kilka dni jak najbardziej może się pojawić w diecie.
Dzień dobry!
Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Wartość odżywcza piwa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Najzdrowsza czekolada. Zjedzenie jej to nie grzech, a strategia
Dla wielu osób czekolada jest synonimem przyjemnoś
Czekolada 90 proc. Wsparcie dla ciała czy test wytrzymałości?
Ma intensywny smak, prawie nie zawiera cukru i dzi
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne