Witam. Opisywane przez Panią objawy mogą być związane z występowaniem zaburzeniem elektrolitowych (zwłaszcza niedoborem magnezu) bądź spadkiem poziomu cukru we krwi. Czekolada dzięki dużej zawartości cukru oraz magnezu może mieć wpływ na ustąpienie dolegliwości. W pierwszej kolejności warto pomyśleć o badaniu w kierunku cukrzycy - jeżeli cukrzyca zostanie wykluczona, wówczas w dużym stopniu można podejrzewać niedobór magnezu. Przede wszystkim powinna Pani zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów - należy zadbać, aby w ciągu dnia wypijać ok. 2-2,5l najlepiej wody o wysokiej zawartości magnezu oraz spożywać produkty bogate w wartości odżywcze - produkty zbożowe z pełnego ziarna, chude mięso, ryby, warzywa, owoce. Do produktów bogatych w magnez, które warto włączyć do diety są: naturalne kakao gorzkie, kasza gryczana, otręby pszenne, chleb żytni, orzechy laskowe, płatki owsiane, szpinak. Zachęcam również do zapoznania się z treścią artykułów: http://portal.abczdrowie.pl/niedobor-magnezu http://portal.abczdrowie.pl/niedobor-magnezu-w-organizmie Jeżeli jednak dolegliwości nadal będą się utrzymywały, zalecam wizytę u lekarza rodzinnego. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Czy suszone morele mają w sobie dużo magnezu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Nieustanne pulsowanie nerwu pod okiem – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Osteoporoza a wskazania do suplementacji magnezu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu
Najlepsze źródła cynku w jedzeniu to między innymi
Magnez - charakterystyka, rola, źródła magnezu, objawy niedoboru, hipermagnezemia
Magnez jest pierwiastkiem chemicznym, który uczest
Dieta na stres - co jeść, żeby obniżyć stres i uzupełnić niedobory witamin
Dieta na stres (dieta antystresowa) polega na skom