Dzień dobry :)
Nie istnieją powody, aby sądzić, że czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu. Należy jednak zachować umiar w jej spożyciu i lepiej wybierać gorzką (z dużą zawartością kakao), która będzie jednocześnie źródłem magnezu.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Organizm zużywa sporą ilość magnezu na trawienie węglowodanów prostych, nie tylko z czekolady, ale ze wszystkich słodyczy.
www.dietetykwkrakowie.pl; www.facebook.com/DietetykwKrakowie/
Witam niema dowodów na to że czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i czy magnezu.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla 27-latki – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Przyswajalność magnezu w tabletkach – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy kakao nasila trądzik? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
artykuły
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Zalety gorzkiej czekolady. Niewielu wie, że może nas uchronić od wielu poważnych chorób
Jedzenie gorzkiej czekolady może dobrze wpływać na
Zmniejsza ryzyko udaru, poprawia pamięć. Jedz, by mózg wskoczył na wyższe obroty
Odpowiednia dieta to jeden z elementów stylu życia