Warzywa strączkowe mają wiele zalet (m.in.duża zawartość białka, błonnika, składników mineralnych), jednak dla przeciwwagi - zawierają również substancje antyodżywcze, takie jak lektyny i fityniany. Blokują one wchłanianie "dobrych" substancji z pożywienia, nasilają stany zapalne. Ilość spożywanych strączków powinna być ustalona indywidualnie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na samopoczucie po ich spożyciu. Osobie, która nie ma dolegliwości po ich spożyciu, zaleciłabym włączenie ich do diety 2-4 razy w tygodniu, każdorazowo pamiętając o odpowiednim ich przygotowaniu (gł. długotrwałe moczenie).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jak często należy spożywać produkty z wysoką zawartością błonnika? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy napoje energetyczne blokują wchłanianie związków odżywczych i minerałów? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co należy jeść na śniadanie? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Źródło białka i błonnika. Ten makaron można jeść nawet na diecie
Makaron ze strączków wygląda jak ten zwykły, ale d
Makaron makaronowi nierówny. Sprawdź, czym się różnią i jak wpływają na organizm
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów n
Czy można przedawkować warzywa i czym to się objawia?
Warzywa są symbolem zdrowia, ale czy można ich zje