Witam czy strączki można jeść codziennie? Czy porcja 50g przed ugotowaniem a 100po dodana do np.kaszy,makaronu nie jest za duża?
Warzywa strączkowe mają wiele zalet (m.in.duża zawartość białka, błonnika, składników mineralnych), jednak dla przeciwwagi - zawierają również substancje antyodżywcze, takie jak lektyny i fityniany. Blokują one wchłanianie "dobrych" substancji z pożywienia, nasilają stany zapalne. Ilość spożywanych strączków powinna być ustalona indywidualnie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na samopoczucie po ich spożyciu. Osobie, która nie ma dolegliwości po ich spożyciu, zaleciłabym włączenie ich do diety 2-4 razy w tygodniu, każdorazowo pamiętając o odpowiednim ich przygotowaniu (gł. długotrwałe moczenie).
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy strączki ekologiczne nie zawierają substancji antyodżywczych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jak często należy spożywać produkty z wysoką zawartością błonnika? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co należy jeść na śniadanie? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Suplementacja błonnikiem – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska