Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu
Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.
Dzień dobry,
Istnieje co najmniej kilka sposobów, które pozwolą zwiększyć spożycie niezwykle cennych dla zdrowia warzyw w diecie. Na myśl przychodzą mi następujące pomysły:
1. Włączać warzywa do smoothie/koktajlów w połączeniu z owocami i wodą (np. dodatek ciemnozielonych warzyw liściastych - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, bądź selera naciowego, marchwi).
2. Przygotowywać pasty kanapkowe (np. marchewkowy lub pomidorowy hummus, pasta pomidorowa z tuńczyka i jajka, pasta z pieczonego bakłażana, pasta z cukinii, tofu i papryki).
3. Dodawać do potraw obiadowych przecier pomidorowy (inaczej passatę), ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, świeże zioła, pieprz ziołowy, odrobinę soli, które poprawią znacząco smakowitość dań obiadowych.
4. Spożywać każdego dnia jedną lub maksymalnie dwie szklanki świeżego soku warzywnego lub warzywno-owocowego (100 % warzyw i owoców, bez dodatku cukru).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę najlepiej wdrożyć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń