Dzień dobry,
Istnieje co najmniej kilka sposobów, które pozwolą zwiększyć spożycie niezwykle cennych dla zdrowia warzyw w diecie. Na myśl przychodzą mi następujące pomysły:
1. Włączać warzywa do smoothie/koktajlów w połączeniu z owocami i wodą (np. dodatek ciemnozielonych warzyw liściastych - szpinak, jarmuż, natka pietruszki, bądź selera naciowego, marchwi).
2. Przygotowywać pasty kanapkowe (np. marchewkowy lub pomidorowy hummus, pasta pomidorowa z tuńczyka i jajka, pasta z pieczonego bakłażana, pasta z cukinii, tofu i papryki).
3. Dodawać do potraw obiadowych przecier pomidorowy (inaczej passatę), ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, świeże zioła, pieprz ziołowy, odrobinę soli, które poprawią znacząco smakowitość dań obiadowych.
4. Spożywać każdego dnia jedną lub maksymalnie dwie szklanki świeżego soku warzywnego lub warzywno-owocowego (100 % warzyw i owoców, bez dodatku cukru).
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę najlepiej wdrożyć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak dostarczyć sobie witamin? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie produkty lekkostrawne mogłabym jeść na uczelni? – odpowiada Piotr Pilarski
- Sposoby na dodanie do posiłków dla dzieci ryb i warzyw – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie są najlepsze witaminy na zmęczenie? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska