Witam serdecznie!
Jeśli chodzi o ciasto jogurtowe, to jeśli będzie zjadane z umiarem i będzie stanowiło odrębny posiłek, np. podwieczorek czy drugie śniadanie, to nie ma przeciwwskazań, żeby odmawiać sobie tego rodzaju przyjemności. Jeśli masz ochotę na jakiś określony produkt, to lepiej zjedz go w rozsądnych ilościach, niż stosuj zakazy i odmawiaj sobie zjedzenia, np. kawałka czekolady przez całe życie. Takie zakazy źle wpływają na nasze samopoczucie.
Ponadto, prędzej czy później, zjemy "wymarzony" produkt i to w poczwórnej ilości - mając przy tym ogromne wyrzuty sumienia. Takie zachowania żywieniowe nie mają sensu, są także niezdrowe. Budują poczucie winy u osób odchudzających się i zmniejszają samoocenę.
Poniżej prezentuję kilka przepisów na zdrową, dietetyczną kolację:
1. Kotleciki warzywne z sezamem:
Składniki:1 kg warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), 1 jajko (najlepiej kury zielononóżki), 1 szklanka płatków (owsianych bądź orkiszowych), olej rzepakowy, nasiona sezamu, przyprawy.
Przepis: Warzywa myjemy i gotujemy w całości ok. 15 min. Następnie wystudzone warzywa obieramy i drobno siekamy, dodajemy jajko, przyprawy (sól morską, pieprz - w wersji tradycyjnej, bądź curry, świeży imbir oraz czosnek - w wersji orientalnej). Do całości dodajemy namoczone płatki. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji (w przypadku zbyt "wodnistej" możemy dodać więcej suchych płatków). Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na niewielkiej ilości oleju i możliwie krótko. Gotowe kotleciki polecam posypane świeżą pietruszką.
2. Hummus:
Składniki: 0,5 kg ziarna ciecierzycy, pasta sezamowa, olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy), jogurt naturalny, sok z cytryn, 5 ząbków czosnku, świeży imbir, pieprz, sól.
Przepis: Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, pastę sezamową. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy. Hummus możemy spożywać jako pastę do pieczywa.
3. Sałatka z komosą ryżową:
Składniki:1 szklanka komosy, 0,5 szklanki groszku zielonego, 1 pomidor, 0,5 ogórka świeżego, oliwki, posiekany szczypiorek i pietruszka, tymianek, majeranek, 3 łyżki soku z cytryny, sos sojowy.
Przepis:1 szklankę namoczonej komosy gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody przez ok. 20 min. Po ugotowaniu pozostawiamy komosę pod przykryciem na 5 min. Groszek zielony gotujemy na parze, kroimy pomidora w kostkę, ogórek w plasterki. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku pieprzem.
W powyższych przepisach użyłam składniki, które nie są zbyt popularne, ponieważ chciałam zaproponować Ci coś nowego, tak abyś mogła urozmaicić swoją dietę. Większość składników dostępna jest w sklepach z ekologiczną żywnością.
Pozdrawiam,