Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Ewa Zawidzka Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Dieta zależy od stanu zdrowia danej osoby, jej aktualnych wyników, stopnia zaawansowania choroby.

Ogólne zalecenia wskazują na dietę lekkostrawną, z obniżoną ilością błonnika, chude mięsa (drób, cielęcina, chude wędliny), chudy nabiał (białe sery, jogurty, kefiry, mleko), chude ryby, pieczywo jasne, pszenne (najlepiej lekko czerstwe), warzywa gotowane, duszone, owoce bez pestek, obrane, ograniczone ilości tłuszczów (dopuszczalne roślinne, masło), unikanie alkoholu, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, produktów przetworzonych.

Wszystko jednak zależy od konkretnej osoby, dokładnego wywiadu żywieniowego, analizy aktualnych badań.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty