Szanowna Pani - ślinienie może wynikać z nie do końca opanowanym refluksem. Proszę udać się do lekarza prowadzącego.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt internetowy: ZnanayLekarz.pl – Tam znajdzie Pani / Pan wszystkie informacje kontaktowe.
Pozdrawiam, Dr n. med. Wojciech Kawiorski, Specjalista Chirurg Ogólny, Chirurg Gastroenterologiczny, Chirurg Onkologiczny, Gastrolog, Proktolog
Witam,
Trudno jest mi się odnieść do samego leczenia farmakologicznego, na pewno ślinienie się malca jest objawem refluksu, natomiast w swojej praktyce często spotykam się z tym schorzeniem u pacjentów. W przypadku refluksu dobre efekty daje zastosowanie diety z ograniczeniem produktów wzmagających wydzielanie kwasu żółądkowego. Dziecko nie powinno kłaść się od razu po posiłku, spać na wyższej poduszce. Posiłki powinno spożywać 4-5 razy dziennie o stałych porach, niewielkie objętościowo. Najlepiej, żeby ostatni posiłek był spożyty 2 godziny przed snem.
Potrawy nie powinny być ani gorące ani zimne. W diecie łatwo strawnej ogranicza się spożycie produktów i potraw tłustych, produktów wzdymających, zawierających dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych.
Należy zwracać uwagę na indywidualną tolerancję produktów i potraw.
Ilość błonnika pokarmowego w diecie łatwo strawnej powinna wynosić około 25 g dziennie. Aby uczynić go mniej drażniącym można:
• Wybierać młode i delikatne warzywa
• Wybierać dojrzałe owoce
• Usuwanie skórki z warzyw i owoców
• Gotowanie
• Wykorzystanie przecierów i soków zamiast całych niektórych warzyw i owoców
Dozwolone techniki obróbki cieplnej to: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej, w pergaminie, w rękawie foliowym.Absolutnie zabronione jest picie alkoholu i palenie papierosów, ograniczamy również spożycie soli.Produkty zalecane-pieczywo jasne, sucharki, drobne kasze, ryż, drobne makarony,mleko słodkie, mleko zsiadłe, kefir, jogurt, białe sery, serek homogenizowany,jajka gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaja sadzone, omlety, wołowina, cielęcina, kurczak, dorsz, morszczuk, miruna, sola, łosoś jeżeli jest tolerowany,Masło, margaryny miękkie, słodka śmietanka, oleje roślinne, herbata, kawa, mleko, soki warzywne, marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory bez skórki, dojrzałe owoce,miód, dżemy, kompoty, galaretki,sok z cytryny, koperek, kminek, majeranek, tymianek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, goździki, cynamon.Produkty zabronione-pieczywo razowe żytnie, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu fromage, grube kasze, grube makarony, jaja gotowane na twardo i smażone,baranina, wieprzowina, kaczka, gęś, wędliny tłuste, pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, mięso peklowane, konserwy mięsne, śmietana, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde,wszystkie warzywa kapustne, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa smażone, konserwowane octem,gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, chałwa, czekolada, kakao, orzechy,ocet, musztarda, pieprz, kostki rosołowe.
Pozdrawiam,
Anna
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jaką dietę zastosować po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz