Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Dzień dobry,
Dla osób chorych zazwyczaj jest zalecana dieta łatwo strawna - http://portal.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna. Jeżeli lekarz zaleciał dietę beztłuszczową, to należy ograniczyć produkty tłuste - wieprzowina, tłusta wołowina drób ( podroby, skóra) oraz śmietana, orzechy. Ponadto nie są wskazane wędliny tłuste - pasztety, kaszanka, salcesony. Jednakże w diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów omega -3 niezbędne do regeneracji komórek i funkcjonowania organizmu. Znajdują się w tłustych rybach - łosoś, makrela (1-2 razy w tygodniu), oraz oleje słonecznikowy, oliwa z oliwek (do nasączania pieczywa zamiast masła). W diecie osoby z chorobą nowotworową lub po chorobie powinny być bogata w związki antyoksydacyjne - witamina C, A, E oraz polifenole, które w dużych ilościach znajdują się zielonej herbacie. W chorobach nowotworowych nie jest wskazane zażywanie witamin zawierających witaminę B12 - zwiększa proliferację komórek nowotworowych.
Witam, myślę, że lekarz bezwzględnie zakazał też palenia - oprócz oczywistej szkodliwości papierosów wykazano również, iż składniki dymu tytoniowego w połączeniu z większymi ilościami betakarotenu znajdującego się m.in. w marchewce czy w soku marchewkowym wytwarzają związki rakotwórcze. W diecie niskotłuszczowej oprócz ograniczenia konkretnych produktów spożywczych zmieniamy też technikę przygotowywania posiłków, tzn. rezygnujemy ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia w rękawie lub w folii, można tez od czasu do czasu dusić potrawy.
Dieta bogatotłuszczowa powoduje dłuższe trawienie i zaleganie pokarmów w przewodzie pokarmowym oraz wolniejsze opróżnianie żołądka - być może to jest przyczyną pojawiania się płynu w jamie brzusznej w tym przypadku. Warto w takim razie zwrócić uwagę czy nie szkodzą produkty tzw. wzdymające, czyli takie ktore powodują zwiększone wytwarzanie gazów. Należą do nich rośliny strączkowe (fasola, groch) ale także kapusta, kalafior czy brokuł. I oczywiście wszystkie napoje gazowane.
Pozdrawiam,
I. Zadnieprowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta dla osoby chorej na raka prostaty – odpowiada Roma Wojtewicz
- Bezpieczna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jak dieta w chorobie mojego męża? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta Dukana a niedoczynność tarczycy - czy to bezpieczna dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
artykuły
Dieta w białaczce - jak zbilansować zdrową dietę i czego unikać
Leczenie białaczki to przede wszystkim uciążliwa d
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm