Dieta po wycięciu płuca

Prosze mi napisac jakie produkty może jeśc osoba po operacji i wycięciu płuca , był to nowotwór . wiemy ze ma to byc dieta beztłuszczowa, u pacjenta zbiera się płyn w jamie brzusznej, rzekomo po niestosowanej diecie..
MĘŻCZYZNA, 55 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Dla osób chorych zazwyczaj jest zalecana dieta łatwo strawna - http://portal.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna. Jeżeli lekarz zaleciał dietę beztłuszczową, to należy ograniczyć produkty tłuste - wieprzowina, tłusta wołowina drób ( podroby, skóra) oraz śmietana, orzechy. Ponadto nie są wskazane wędliny tłuste - pasztety, kaszanka, salcesony. Jednakże w diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów omega -3 niezbędne do regeneracji komórek i funkcjonowania organizmu. Znajdują się w tłustych rybach - łosoś, makrela (1-2 razy w tygodniu), oraz oleje słonecznikowy, oliwa z oliwek (do nasączania pieczywa zamiast masła). W diecie osoby z chorobą nowotworową lub po chorobie powinny być bogata w związki antyoksydacyjne - witamina C, A, E oraz polifenole, które w dużych ilościach znajdują się zielonej herbacie. W chorobach nowotworowych nie jest wskazane zażywanie witamin zawierających witaminę B12 - zwiększa proliferację komórek nowotworowych.

0

Witam, myślę, że lekarz bezwzględnie zakazał też palenia - oprócz oczywistej szkodliwości papierosów wykazano również, iż składniki dymu tytoniowego w połączeniu z większymi ilościami betakarotenu znajdującego się m.in. w marchewce czy w soku marchewkowym wytwarzają związki rakotwórcze. W diecie niskotłuszczowej oprócz ograniczenia konkretnych produktów spożywczych zmieniamy też technikę przygotowywania posiłków, tzn. rezygnujemy ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia w rękawie lub w folii, można tez od czasu do czasu dusić potrawy.
Dieta bogatotłuszczowa powoduje dłuższe trawienie i zaleganie pokarmów w przewodzie pokarmowym oraz wolniejsze opróżnianie żołądka - być może to jest przyczyną pojawiania się płynu w jamie brzusznej w tym przypadku. Warto w takim razie zwrócić uwagę czy nie szkodzą produkty tzw. wzdymające, czyli takie ktore powodują zwiększone wytwarzanie gazów. Należą do nich rośliny strączkowe (fasola, groch) ale także kapusta, kalafior czy brokuł. I oczywiście wszystkie napoje gazowane.
Pozdrawiam,
I. Zadnieprowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty