Czy mogę spożywać skorupki jajka?

Czy skorupki jajek pomogą mi w poprawie moich wyników ? Witam, kilka miesięcy temu wykonałam profilaktycznie badanie densytometrię.Wyszło mi ,że moje gęstość końca kości udowej lewej wynosi 0,564 g/cm2,co stanowi 67%.normy wiekowej/Z-score -2,0 SD/i 54% wartości szczytowej masy kostnej /T-score -3,4 SD/,czyli osteoporoza.A kręgosłup ,gęstość kości L1-L4wynosi 0,921 g/cm2, co stanowi 91% normy wiekowej /Z-score -0,8 SD/ i 78% zawartości szczytowej masy kostnej /T-score -2.2SD/,czyli osteopenia.Lekarz reumatolog zalecił mi przyjmowanie od września do kwietnia wit.D3 i kubeczek jogurtu. Przez kilka m-cy do końca kwietnia przyjmowałam tą witaminę(Vigantoletten1000,2xdziennie) i jogurt. Ale czy to w moim przypadku nie za mało? Czytałam ,że organizm ma możliwość regeneracji kości.Wiadomo ,że w wieku po 50-tce jest to już trudniejsze.Ile warto spożywać wapna ze zmielonych skorupek jaj,aby sobie nie zaszkodzić np.z odkładaniem się wapnia w innych narządach i tworzeniu kamieni ?Ile tego proszku zażywać jeśli w ogóle warto?Oprócz nabiału -jogurtów itp.?
KOBIETA, 55 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam, faktycznie istnieją badania, które wskazują wzrost gęstości kości w przypadku osób z osteoporozą i osteopenią po kuracji złożonej z przyjmowania magnezu, witaminy D3 oraz wapnia zawartego w skorupkach jajek. Przede wszystkim skorupki muszą być ze ściśle kontrolowanej fermy, najlepiej chowu ekologicznego, bo niewłaściwa pasza może wpływać na zawartość wapnia w skorupkach jajek. Kobiety po menopauzie potrzebują ok. 1200 mg wapnia na dobę. Pod tym adresem odnajdzie Pani szczegóły dotyczące wapnia w diecie i pokrywania zapotrzebowania dobowego: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-mocne-zeby-i-kosci-prezentacja-edukacyjna. Oczywiście nawet zdrowa dieta może stwarzać problemy z pokryciem zapotrzebowania na wapń – zwłaszcza gdy z powodu wieku jest ono zwiększone. Wówczas można go suplementować za pomocą skorupek jajek. Poza właściwym wyborem samych jajek, proszę pamiętać także o wyparzeniu skorupek i dokładnym wysuszeniu ich. Sproszkowaną miksturę należy zażywać raz dziennie w ilości jednej łyżeczki – daje to około 800 mg wapnia, przyswajalnego w około 40% przez organizm. Oczywiście proszę pamiętać, że wapń spożywamy również wraz z produktami mlecznymi czy strączkowymi, więc nie można przesadzać z ilością sproszkowanych skorupek. Proszę zapoznać się z tym materiałem wideo, pokazuje jak przygotować proszek, w jakiej ilości go spożywać i w jaki sposób: https://zywienie.abczdrowie.pl/dlaczego-warto-nie-wyrzucac-skorupek-jajek-wideo. Proszę również pamiętać o regularnych badaniach profilaktycznych, pozwolą one na określenie, czy dodatkowa suplementacja (czy to wapniem, czy witaminą D3) przynosi efekty, a także czy nie trzeba jej zmodyfikować – również nadmiar witamin i pierwiastków może być szkodliwy. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty