Jak wiadomo, łączenie niektórych warzyw ze sobą jest szkodliwe (mam na myśli łączenie świeżych ogórków ze świeżymi pomidorami), no chyba że do połączenie dodamy np oliwy, wtedy szkodliwe procesy są eliminowane. Moje pytanie odnosi się do zielonych koktajli, właściwie nie tylko zielonych...czy mogę miksować każdy owoc i każde warzywo ze sobą bez stresu, że moje starania pójdą na marne i zdrowy dodatek do diety będzie mi przynosił same korzyści, a nie wręcz przeciwnie ?? Dziękuję
Grejpfrut na odporność
Witam,
najlepiej będzie jeżeli przed sporządzeniem koktajlu poszuka Pan sprawdzonych przepisów np w Internecie.
Łączenie pomidorów z ogórkami nie jest szkodliwe tylko nieco zmniejsza zawartość witaminy C niż zjedzenie tych warzyw oddzielnie. Jeżeli jada się 5 porcji warzyw i owocow dziennie to nie ma ryzyka niedoboru witaminy C i nawet takie połączenie w sałatce nic złego nam nie zrobi. Warzywa i owoce można miksować do woli. Jeśli się je ich tyle ile potrzeba to i tak dostarczy się wszystkich składników. Warto jednak pamiętać, że niektóre połączenia są szczególnie korzystne, np. burak i jabłko.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy rozpuszczalne w tabletkach witaminy do picia zawierają antyoksydanty? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego nie jeść przed badaniem krew utajoną i ile dni przed? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- W jakich pokarmach występuje witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie Mometazonu a wpływ na wątrobę – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy zjedzenie owoców ze skórką może powodować wymioty? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła