Grejpfrut na odporność
Witam,
najlepiej będzie jeżeli przed sporządzeniem koktajlu poszuka Pan sprawdzonych przepisów np w Internecie.
Łączenie pomidorów z ogórkami nie jest szkodliwe tylko nieco zmniejsza zawartość witaminy C niż zjedzenie tych warzyw oddzielnie. Jeżeli jada się 5 porcji warzyw i owocow dziennie to nie ma ryzyka niedoboru witaminy C i nawet takie połączenie w sałatce nic złego nam nie zrobi. Warzywa i owoce można miksować do woli. Jeśli się je ich tyle ile potrzeba to i tak dostarczy się wszystkich składników. Warto jednak pamiętać, że niektóre połączenia są szczególnie korzystne, np. burak i jabłko.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy rozpuszczalne w tabletkach witaminy do picia zawierają antyoksydanty? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego nie jeść przed badaniem krew utajoną i ile dni przed? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- W jakich pokarmach występuje witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie Mometazonu a wpływ na wątrobę – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie konsekwencje dla zdrowia może mieć hiperwitaminoza? – odpowiada Lek. Jarosław Stobiecki