Czy jako posiłek potreningowy mogę jeść warzywa (np. ugotowane jajko, ogórek, pomidor, cebula, papryka, kiełki, do tego mała kromka razowego pieczywa)? Jestem na redukcji. Pozdrawiam
Nie do końca rozumiem pytanie, gdyż jeżeli spożywa Pani jajko (jako źródło pełnowartościowego białka) oraz pieczywo (jako źródło węglowodanów) to warzywa stanowią tylko dodatek, a nie posiłek sam w sobie. Oczywiście spożycie warzyw jest jak najbardziej zalecane w okresie regeneracji po wysiłku fizycznym, gdyż pozwala przywrócić równowagę elektrolitową organizmu, a także dostarcza przeciwutleniaczy niezbędnych do zniwelowania objawów stresu oksydacyjnego wywołanego samym treningiem. Poleca się spożycie nawet 2 porcji warzyw w okresie potreningowym (gdzie jedna porcja to 100 lub objętość 1 filiżanki).
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Dieta 5 posiłków – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak wcisnąć te 5 posiłków i jeszcze warzywa do tego?! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co jeść na poszczególne posiłki? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar