Grejpfrut na odporność
Witam,
Bardzo dużo substancji czynnych wpływa na działanie leku Warfin zarówno zmniejszając jak i zwiększając jego działania.Zgodnie z informacją Departamentu Polityki Leków i Farmacji : "Leki zawierające miłorząb, papaję, czosnek, arcydzięgiel i szałwię mogą zwiększyć działanie leku, natomiast dziurawiec i żeń-szeń zmniejszają jego działanie" dlatego przyjmowanie wyżej wymienionych produktów musi być skonsultowane bezpośrednio z lekarzem.
Z punktu widzenia żywieniowca posiadam wiedzę, że witamina K ma wpływ na działanie warfaryny. Co nie oznacza, że spożycie tej witaminy należy zmniejszyć lub zwiększyć- wręcz przeciwnie- należy zachować aktualne jej spożycie wraz z dietą, dążąc do dziennego zrealizowania jej zapotrzebowania. Co więcej żurawina i jej przetwory mogą zwiększyć działanie wyżej omawianego leku.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie Warfin a spożywanie warzyw bogatych w witaminę K – odpowiada Natalia Ulewicz
- Pokrzywa a stosowanie preparatu Warfarin – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Zakrzepica i cukrzyca a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Brak warzyw i owoców w diecie a odchudzanie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie owoce jeść przy leku na nerwicę? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Warfin a leki na przeziębienie – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz