Podwyższony cholesterol a zawał serca

Ponieważ jestem po zawale serca ciągle słyszę o diecie. Lekko podwyższony cholesterol- propozycja diet. Problem w tym, że nigdy nie jadłam tłusto, bo nie lubię tłuszczu. Starałam się odżywiać zdrowo i nie jadam dużo. Obecnie produkty z błonnikiem i ziarnami nie wchodzą w grę, ponieważ nie mam pęcherzyka żółciowego i nie toleruję tego, również surowe warzywa i owoce (biegunki). Z owocami morza również muszę uważać, ponieważ z powodu wystąpienia u mnie hashimoto muszę ograniczać jod. Co jeść?
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Dieta to tylko jeden z elementów leczenia chorych po przebytym zawale serca i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zaleca się dietę z ograniczonym spożycia cholesterolu i ze względu na inne choroby współistniejące konsultację z dietetykiem. U pacjentów po zawale serca zaleca się również przyjmowanie leków obniżających poziom cholesterolu – w tym zakresie konieczna jest konsultacja z kardiologiem, który ustali odpowiedni rodzaj leku i jego dawkowanie. Leki te nie tylko obniżają poziom cholesterolu ale również obniżają ryzyko ponownego zawału serca. Ważnym elementem leczenia jest również regularny wysiłek fizyczny, który w początkowym okresie powinien się odbywać zgodnie z zaleceniami kardiologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty