Biorąc pod uwagę obciążenie genetyczne być może byłoby to wskazane. Ale zanim zacznie Pani takie postępowanie radziłabym się skupić nie na tym czego Pani nie je, ale na tym co Pani powinna jeść. Ograniczenie cholesterolu w diecie jest tylko częściowo skuteczne lub zupełnie nieskuteczne. Zdecydowanie ważniejsze jest spożywanie odpowiednich ilości NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejach roślinnych, orzechach, awokado i tłustych rybach. Proszę więc zadbać o to, aby składniki te występowały w Pani codziennej diecie. Jeżeli pomimo tego poziom cholesterolu nie będzie się obniżał (po co najmniej 2 miesiącach takiej diety) - wtedy wraz z lekarzem warto rozważyć włączenie farmakoterapii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podwyższony cholesterol a zawał serca – odpowiada Dr n. med. Maciej Zarębiński
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy spożywanie majonezu przy podwyższonym poziomie cholesterolu jest bezpieczne? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Relacja między cholesterolem a płaszczem lipidowym – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki cholesterol - czy zagraża ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu we krwi? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Podwyższony poziom cholesterolu całkowitego – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Znacznie podwyższony poziom cholesterolu u 37-latki – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu? – odpowiada Julita Krawczyk
- Podwyższony poziom żelaza i wysoki cholesterol – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
artykuły
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych
Obniżanie cholesterolu dietą
Cholesterol to substancja, która w ludzkim organiz
Może prowadzić do amputacji. "Śmierdzący" objaw alarmuje o cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu może długo pozostawać w