Podwyższony poziom cholesterolu u 46-latki

Mam 46lat i cholesterol 247. brak tarczycy (operacja po lekoopornej nadczynności) biorę euthyrox 100 - tsh 2,247. jestem obciążona genetycznie 2 babcie zmarły na udar (wysoki cholesterol), ojciec po 2 zawale chol. 250. Poziom cukru we krwi po jedzeniu spada mi poniżej 70, i lekarz zelecił w syt. awaryjnych słodycze. Nie jem masła, jaj, smażone mięso sporadycznie, nie słodzę. obecnie lekarz polecił mi wit D3 1000x1. Żyję w stresie. taki charakter). Czy już brać leki obniżające chol. Dziękuję
KOBIETA, 46 LAT ponad rok temu

Biorąc pod uwagę obciążenie genetyczne być może byłoby to wskazane. Ale zanim zacznie Pani takie postępowanie radziłabym się skupić nie na tym czego Pani nie je, ale na tym co Pani powinna jeść. Ograniczenie cholesterolu w diecie jest tylko częściowo skuteczne lub zupełnie nieskuteczne. Zdecydowanie ważniejsze jest spożywanie odpowiednich ilości NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejach roślinnych, orzechach, awokado i tłustych rybach. Proszę więc zadbać o to, aby składniki te występowały w Pani codziennej diecie. Jeżeli pomimo tego poziom cholesterolu nie będzie się obniżał (po co najmniej 2 miesiącach takiej diety) - wtedy wraz z lekarzem warto rozważyć włączenie farmakoterapii.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty