Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Skóra będzie miała ładniejszy koloryt, gdyż dostarcza Pan/Pani wraz z marchwią beta-karoten. Poza tym brak jest negatywnych konsekwencji. Marchew to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo.

0

Spożywanie 6 marchwi dziennie przez bardzo długi czas może spowodować stan nazywany karotenemią, co objawia się żółtym zabarwieniem skóry i białek oczu. Nie jest to stan zagrażający zdrowiu

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam!

Bardzo ważną cechą dobrze zbilansowanej diety jest jej różnorodność, dlatego pośród zalecanych 3-5 porcji warzyw dziennie (w przypadku marchewki porcję stanowi jedna marchewka, ważąca około 50 g!) najlepiej aby znalazły się właśnie rozmaite warzywa, szczególnie w miesiącach letnich, kiedy nie możemy narzekać na ich brak.

Marchew jest znana przede wszystkim jako doskonałe źródło beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza (działanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów), ale warto pamiętać, że każdy składnik pokarmowy ma określone normy spożycia, a jego zarówno niedobór jak i nadmiar może powodować niepożądane konsekwencje.

W przypadku witaminy A występującej w roślinach w postaci beta-karotenu mówi się nawet o toksyczności, dlatego, że ma ona możliwość gromadzenia się w organizmie, a przykładowymi objawami zatrucia mogą być: ból głowy, osłabienie, zaburzenia miesiączkowania, uszkodzenie skóry.

Pozdrawiam serdecznie,

Monika Frank - Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty