Podwyższony cholesterol a dieta

Witam,mam 43 lata ,wzrost 187 waga 150 kg( miesiąc temu ważyłem 155kg)od miesiąca przeszedłem na zdrowsza dietę,ograniczam słodycze,dobrze sie odżywiam,jem dużo owoców warzyw, w kuchni z tłuszczy używana jest tylko oliwa z oliwek,olej kokosowy,olej z wiesiołka,pieczywo smaruje margaryna obniżająca cholesterol,kilka dni temu robiłem badania morfologiczne dla mężczyzn -pakiet ,zaniepokoił mnie podwyższony cholesterol ogólny-214 oraz LDL-146,trójglicerydy są ok-134,HDL -41 czy mam sie martwić?
MĘŻCZYZNA, 45 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny

Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam ciepło

Podwyższony poziom cholesterolu to nie jest znak żeby się martwić,tylko żeby działać.
Oczywiście podniesione wartości w kierunku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL są niepokojące i warto nad tym mocno pracować, aby nie doprowadzić się do poważnych konsekwencji hipercholestrolemii.
Bardzo dobra wiadomość, że już Pan zaczął działać i wdrożył zdrowsze odżywianie.
Właściwa dieta ma w tym temacie kluczowe znaczenia.
Na co warto zwrócić uwagę:
- błonnik , który również będzie miał wpływ redukujący na poziom cholesterolu (ułatwia jego wiązanie i wydalanie z organizmu) odnajdziemy go w płatkach owsianych górskich, płatkach jęczmiennych, żytnich; w otrębach; ciemne ryże, gruboziarniste kasze, rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, fasolka, bób) w razowym pieczywie w nasionach słonecznika pestkach dyni, warzywach i owocach
- chude mięso (indyk, królik, przepiórka) przygotowywane jako gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone. Unikamy smażenia Mięso zalecam 2 x w tyg po około150g
- ryby - gotowane, duszone, grilowane. Każdy rodzaj. To one powinny królować na stole jako główne źródło pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy Omega3
- nabiał - chudy nabiał i fermentowane produkty mleczne
- ser żółty - ostrożnie, bo jest tłusty. Trudno również dostać dobry i prawdziwy ser żółty, jeśli nie ma podanego składu to lepiej zrezygnować z zakupu i nie jeść podejrzanego produktu (więcej na temat serów : http://kwestiadiety.com/ile-dziur-ma-ser)
- jaja - 5 do 7 sztuk tygodniowo
- zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek, olej rzepakowe nierafinowany bezerukowy, olej lniany i oleje rybie
- warzywa - w każdej postaci i każdej ilości
- owoce - jedna porcja dziennie - zależnie jeszcze jaki owoc
- nawadniane organizmu - woda, herbata ziołowa, herbata owocowa itp Zadnych soków napojów smakowych/gazowanych nie pijemy
- aktywność fizyczna

Warto również wybrać się do rozsądnego dietetyka o pełne zalecenia.
Warto również zadbać o redukcję masy ciała, to również bardzo pomoże w wyrównaniu wyników

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty