Przy wysokim poziomie cholesterolu polecam zwiększenie diety w błonnik. Oczywiście ziemniaki od czasu do czasu mogą być, jednak warto wzbogacić swoją dietę w produkty pełnoziarniste np. pieczywo, płatki zwłaszcza owsiane i kasze np. gryczana czy jęczmienna. Mięso z kurczaka może być, ale bez skóry i bez panierki, najlepiej gotowane lub pieczone.
Dieta osoby o podwyższonym cholesterolu powinna obfitować w błonnik pokarmowy - kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, warzywa najlepiej w formie surowej, do surówek sos na bazie jogurtu naturalnego lub zdrowych olejów roślinnych tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, a jako dodatek białkowy do obiadu chude mięso najlepiej drobiowe, ryba lub nasiona roślin strączkowych. Ryba i mięso nie powinny być panierowane, najlepiej żeby były przygotowane w formie pieczonej, gotowanej, duszonej lub grillowanej.
Pozdrawiam, dietetyk Monika Majcher-Lipiejko
Może Pani spożywać ziemniaki ( z wody bez masła), kurczaka bez skóry. Do tego obowiązkowo porcja warzyw gotowanych oraz surówka z małą ilością oleju roslinnego. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Odżywianie a niski poziom cholesterolu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy przy cholesterolu 208,65 mg/dl wystarczy dieta? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Podwyższony poziom cukru i cholesterolu i choroba wieńcowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podwyższony cholesterol a dieta – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Czy podane wyniki cholesterolu są powodem do zmartwień? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska