Witam,

W związku z tym, że odpowiadałam już na podobne pytanie, pozwoli Pani, że przytoczę swoją wypowiedź

W przypadku żywienia w refluksie zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, której zadaniem jest między innymi skrócenie czasu trawienia i jak najszybsze pozbywanie się treści pokarmowych z żołądka co w przypadku refluksu jest koniecznością.

Zatem odpowiadając na Pani pytanie, produkty dozwolone i wskazane w diecie w refluksie to:
- chude mięsa,
- warzywa oprócz: cebuli, pomidorów, ogórków i innych znacznie pobudzających wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- chudy nabiał: twarogi, kefir, maślanka,
- woda niegazowana, herbaty ziołowe z wyłączeniem mięty pieprzowej,
- delikatne przyprawy: koper, cynamon, wanilia, natka pietruszki, estragon,rozmaryn, bazylia, szałwia- najlepiej świeże
- owoce lekkostrawne: jabłka bez skórki(najlepiej pieczone),dojrzałe banany, winogrona, morele, brzoskwinie
- chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk)
- jeśli chodzi o desery to zaleca się delikatne musy, kompoty, przeciery, galaretki z owoców wyżej wymienionych,
- produkty zbożowe: ryż paraboliczny lub biały, drobne kasze, makaron nitki.

Oprócz tego proszę wprowadzić 5 posiłków w równych odstępach czasowych, a kolacji nie zjadać później niż 2-3 godzin przed snem.
Po posiłku proszę nie kłaść się na tapczanie ponieważ to najlepsza droga do cofania się treści pokarmowych.
Proponuję obserwować reakcje na poszczególne produkty i w razie ich "nietolerancji" wyeliminować je z diety do czasu powrotu do zdrowia.

Jeśli interesują Panią produkty przeciwwskazane w diecie odsyłam do strony
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej


Życzę powrotu do zdrowia,
Kamila Kończak

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty