Jakie produkty spożywcze jeść przy chorobie refluksowej?

Jakie są dobre spożywcze produkty przy chorobie refluksowej?
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Witam!

W przypadku żywienia w refluksie zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, której zadaniem jest między innymi skrócenie czasu trawienia i jak najszybsze pozbywanie się treści pokarmowych z żołądka co w przypadku refluksu jest koniecznością.
Zatem odpowiadając na Pani pytanie, produkty dozwolone i wskazane w diecie w refluksie to:
- chude mięsa,
- warzywa oprócz: cebuli, pomidorów, ogórków i innych znacznie pobudzających wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- chudy nabiał: twarogi, kefir, maślanka,
- woda niegazowana, herbaty ziołowe z wyłączeniem mięty pieprzowej,
- delikatne przyprawy: koper, cynamon, wanilia, natka pietruszki, estragon,rozmaryn, bazylia, szałwia- najlepiej świeże
- owoce lekkostrawne: jabłka bez skórki(najlepiej pieczone),dojrzałe banany, winogrona, morele, brzoskwinie
- chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk)
- jeśli chodzi o desery to zaleca się delikatne musy, kompoty, przeciery, galaretki z owoców wyżej wymienionych,
- produkty zbożowe: ryż paraboliczny lub biały, drobne kasze, makaron nitki.

Oprócz tego proszę wprowadzić 5 posiłków w równych odstępach czasowych, a kolacji nie zjadać później niż 2-3 godzin przed snem.
Po posiłku proszę nie kłaść się na tapczanie ponieważ to najlepsza droga do cofania się treści pokarmowych.

Proponuję obserwować reakcje na poszczególne produkty i w razie ich "nietolerancji" wyeliminować je z diety do czasu powrotu do zdrowia.

Jeśli interesują Panią produkty przeciwwskazane w diecie odsyłam do strony
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej

Życzę powrotu do zdrowia,
Kamila Kończak

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jeżeli osoba po udarze nie ma specjalnych wskazań do stosowania diety, np. z powodu cukrzycy, choroby nerek,itp. to można spożywać wszystkie posiłki.Ważne jest zwrócenie uwagi czy ta osoba nie ma trudności z przełykaniem i czy w tym zakresie należy dokonać modyfikacji postępowania przy posiłkach.

0

Dieta po udarze powinna być dostosowana do aktualnego stanu pacjenta. Dieta powinna pokrywac zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Należy rozważyć zmianę konsystencji posiłków jesli pacjent ma trudności z przelykaniem.

Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Chrupkie pieczywo nie jest polecane, często skład takiego pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście można znaleźć pieczywo chrupkie z naturalnym składem, natomiast spożywanie takiego pieczywa w chorobie refluksowej zależy od indywidualnej tolerancji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty