Witam!
W przypadku żywienia w refluksie zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, której zadaniem jest między innymi skrócenie czasu trawienia i jak najszybsze pozbywanie się treści pokarmowych z żołądka co w przypadku refluksu jest koniecznością.
Zatem odpowiadając na Pani pytanie, produkty dozwolone i wskazane w diecie w refluksie to:
- chude mięsa,
- warzywa oprócz: cebuli, pomidorów, ogórków i innych znacznie pobudzających wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- chudy nabiał: twarogi, kefir, maślanka,
- woda niegazowana, herbaty ziołowe z wyłączeniem mięty pieprzowej,
- delikatne przyprawy: koper, cynamon, wanilia, natka pietruszki, estragon,rozmaryn, bazylia, szałwia- najlepiej świeże
- owoce lekkostrawne: jabłka bez skórki(najlepiej pieczone),dojrzałe banany, winogrona, morele, brzoskwinie
- chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk)
- jeśli chodzi o desery to zaleca się delikatne musy, kompoty, przeciery, galaretki z owoców wyżej wymienionych,
- produkty zbożowe: ryż paraboliczny lub biały, drobne kasze, makaron nitki.
Oprócz tego proszę wprowadzić 5 posiłków w równych odstępach czasowych, a kolacji nie zjadać później niż 2-3 godzin przed snem.
Po posiłku proszę nie kłaść się na tapczanie ponieważ to najlepsza droga do cofania się treści pokarmowych.
Proponuję obserwować reakcje na poszczególne produkty i w razie ich "nietolerancji" wyeliminować je z diety do czasu powrotu do zdrowia.
Jeśli interesują Panią produkty przeciwwskazane w diecie odsyłam do strony
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej
Życzę powrotu do zdrowia,
Kamila Kończak
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy refluksie? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co jeść przy chorobie refluksowej? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Naturalne produkty spożywcze chroniące jelita – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Refluks żołądkowo-przełykowy a choroba refluksowa – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Co można jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Dieta przy chorobie Leśniowskiego-Crohna – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Refluks żołądkowo-przełykowy - czym jest choroba refluksowa, rodzaje, przyczyny, objawy, jak leczyć
Refluks żołądkowo-przełykowy, określany również mi
Refluks stresowy - przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Refluks stresowy to dolegliwości spowodowane zarzu