Jak zmienić dietę, aby schudnąć?

Witam, pisze z pytaniem takim co mogłabym zmienic w swojej diecie by troche schudnac? duzo juz zmienilam i nic nie schudłam nie jem na noc ograniczylam słodycze jem wiecej gotowanych rzeczy niz smazonych i pije szklane wody naczczo staram sie jesc mniejsze porcje ale czesciej
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam,
przyczyną braku spadku masy ciała może być nieprawidłowe rozplanowanie Pani jadłospisu np. dotyczące zapotrzebowania energetycznego na dobę lub nieodpowiedni rozkład składników pokarmowych.

Poniżej zamieszczam kilka podstawowych wskazówek.
Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
Zapraszam do polubienia bloga, http://fit-amina.blogspot.com/ na którym znajdują się porady oraz przepisy, które może Pani wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.

Zapraszam na konsultację on-line
https://www.facebook.com/FITamina.92?ref=hl

Pozdrawiam,
dietetykMagdalena Borowiec

0

Witam,
Stosowanie tabletek nie jest najlepszym pomysłem przy zdrowym odchudzaniu. Jeśli chce Pani pozbyć się paru kilogramów zdrowo i na stałe, należy wprowadzić prawidłowe nawyki odżywiania. Trzeba zacząć od regularności spożywania posiłków, niech to będzie 5 posiłków dziennie bez podjadania, co około 3-4 godziny. Należy także spożywać dużo warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej, ograniczyć węglowodany proste na rzecz węglowodanów złożonych (zamienić jasne pieczywo na ciemne pełnoziarniste, biały ryż na ryż brązowy), ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, margaryna) na rzecz olejów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), zamienić słodycze na zdrowe przekąski, unikać wszelkiego rodzaju fast foodów, posiłków smażonych, tłustych i żywności wysoko przetworzonej, ograniczyć spożywanie słodkich soków, napojów gazowanych na rzecz herbat (zielona, czerwona) oraz naparów ziołowych. Spożywanie błonnika i produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje, że dłużej czujemy sytość po spożytym posiłku i nie chce nam się przez dłuższy czas jeść. Do zmiany nawyków należy dodać regularną aktywność fizyczną, taką, jaką Pani lubi, aby ćwiczenia sprawiały przyjemność, a nie były katorgą. W internecie można znaleźć wiele różnych propozycji ćwiczeń na poszczególne partie ciała. Zdrowe i bezpiecznie chudnięcie to chudnięcie około 0,5-1 kg/ tydzień.
Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
Natalia Ciesielczuk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty