Jak zmienić jadłospis, aby więcej schudnąć?

DZIEŃ DOBRY CHCIAŁAM ZAPYTAC PONIEWAŻ CHCĘ SCHUDNĄĆ BEZ WIZYTY U DIETETYKA TYLKO TAK TROCHE RAD CHCE BO JA JUŻ OD LISTOPADA JEM W TAKICH GODZ 7 ,10,13,16 O 7 TO SZKL WODY I 2 KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM O 10 SZKL WODY Z CYTRYNO I 2 KANAPKI Z PASZTETEM O 13 ZUPA JAKOŁ GOTYUJE WDOMU NA OBIAD O 16 2 KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM I PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM .I DO RANA NIC I Z 110 TERAZ WAŻE 96 I NIE WIEM CZY POWINNAM ZMIENIC COŚ ŻEBY WIECEJ SCHUDNĄĆ.PROSZE OODPOWIEDZ
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu?

dzień dobry, proszę o pomoc w ułożeniu jadłospisu. Mam 28 lat i chciałabym się zdrowiej odżywiać, tzn. jeść więcej warzyw. Obecnie jem tak, że rano śniadanie (zwykle kanapki), potem drugie śniadanie (też kanapki + owoc), i po południu obiado-kolacja (zwykle jest tam surówka). W jaki sposób mogłabym jeść więcej warzyw? Dodam że takich jedynie gotowanych czy surowych raczej nie lubię.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,

oczywiście zachęcam do stosowania warzyw na zjadane przez kanapek. Jeśli chodzi wartościowość warzyw, polecam te surowe (sezonowe), dalej kiszone lub gotowane na sposób jędrny i surówki. Dobrą alternatywą dla warzyw są soki warzywne (np. pomidorowy, wielowarzywny) lub domowe przeciery warzywne. Osobiście uprzyjemniam sobie tymi ostatnimi jesienną aurę. Można je przygotować z samych warzyw (np. marchwiowy, brokułowy) lub mieszanek. Należy ugotować je na niewielkiej ilości wody, zblenderować a na końcu doprawić. Taka zupa-krem znakomicie nadaje się na ciepło, jako dodatek do kanapki (alternatywa dla "zup" w proszku do zrobienia w kubku).
Zamiast kanapek można też przygotowywać sałatki z dodatkiem mięsnym, jajem czy serem i grzankami, makaronem czy ryżem.

Mam nadzieję, że znajdzie Pani swoja inspirację. Życzę owocnych eksperymentów!
Justyna Siwiela

0

Witam,
Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do dużej ilości warzyw surowych, proszę próbować małymi kroczkami. Surowe są najbardziej polecane ze względu na największą zawartość witamin i błonnika. Drobne plasterki papryki, rzodkiewki czy pomidora schowane pod wędlinę są dobrym początkiem, a kanapka od razu staje się bardziej soczysta.
Warzywa nie muszą być tylko surowe lub gotowane. Do dyspozycji mamy gotowane na parze, duszone, pieczone, czy grillowane. Może też Pani pokusić się o robienie koktajli na bazie mleka, kefiru, maślanki czy nawet wody z warzywami, warzywami i owocami lub samymi owocami. Dodatkowym "przemytnikiem" warzyw są zupy kremy, tam również dodane warzywa i zmiksowane komponują się rewelacyjnie. Na koniec dnia warto zamienić czasami ciężki posiłek obiadowo-kolacyjny na lekką sałatkę składającą się z mieszanki warzyw, sałat i dodatkiem np. jajka, kurczaka czy sera.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak ustalić jadłospis, by schudnąć?

Witam. Mam na imię Kasia , mam 24 lata , 165 cm wzrostu i niestety dużo ważę a mianowicie 120 kg. Chciałabym to zmienić mam kochanego synka i przyznaje ze to on jest głównym powodem mojej walki z nadwagą. Niestety mam nadwagę od lat, ale kiedy byłam w ciąży i przez cały okres karmienia piersią moja waga znacznie wzrosła chciałabym to zmienić właśnie dla niego. Proszę pomóżcie mi ustalić jadłospis bym mogła żyć zdrowo. Dziękuję
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty