Przykładowy jadłospis dla 25-letniej kobiety

Jestem kobietą.Mam 25 lat 170 cm i 90 kg. Proszę o przykładowy jadłospis na dzień.Chcę schudnąć. wyrwanystaw@wp.pl
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam, podając tylko wagę i wzrost nie można ustalić indywidualnej diety. Informacji jest za mało. Aczkolwiek wystarczy, że zmieni Pani swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, aby już zadziałać na pierwsze kilogramy. Proszę ustalić sobie godziny posiłków - mniej więcej co 3 godziny, proszę wypijać codziennie minimum 1,5l wody niegazowanej, unikać słodyczy, białej mąki, tłustych mięs, żywności przetworzonej. Proszę nie przejadać się - od stołu powinna Pani odejść z miłym uczuciem nasycenia lub z małym niedosytem, a nigdy ze świadomością przejedzenia. Zdrowe nawyki żywieniowe już pomogą zwalczyć pierwsze kilogramy. A jak mniej więcej powinien być oparty jadłospis., przykładowo Proszę bardzo: śniadanie: owsianka, II śniadanie: owoce, obiad: mięso + kasza + warzywa, podwieczorek: orzechy, kolacja: sałatka np. z jajkiem :) Smacznego! To tylko ogólne zasady, najlepiej aby wykonała Pani analizę składu ciała i omówiła z dietetykiem swoje wyniki.
Pozdrawiam,
Kamila Ziemann, dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty