Witam serdecznie,
niestety w ramach tak krótkiej wypowiedzi nie ma szans ułożyć Pani profesjonalnego jadłospisu dopasowanego do Pani potrzeb.
Poza tym dieta wg grup krwi nie ma położna naukowego, aby ją stosować. Jeśli zależałoby Pani na realnych reakcjach układu odpornościowego (na tym opiera się teoria diet wg grup krwi) zachęcam do zrobienia testów na nietolerancje pokarmowe IgG. Na podstawie wyników będzie można ułożyć dietę, która faktycznie Pani pomoże.
Zachęcam do kontaktu z poradnią dietetyczną.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
www.food-diet.pl
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zjadanie dodatkowych produktów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość posiłków w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Odchudzanie bez diety – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Prośba o dobór diety dla 31-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta odchudzająca i redukująca otyłość brzuszną – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na schudnięcie dla osoby ze wzrostem 168cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak można bezpiecznie schudnąć 20 kg w 7 miesięcy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak zmienić jadłospis, aby więcej schudnąć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Tłuszcze a serce
To jakie rodzaje tłuszczy spożywamy, ma ogromny wp