Wskazówki dotyczące diety

Witam, chciałabym zapytać dietetyka o pomoc lub wskazówki w ułożeniu diety. Czy istnieje za pomocą Państwa strony uzyskać taką pomoc?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Witam Panią, z chęcią odpowiem na Pani pytania dotyczące diety. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana ułożeniem profesjonalnego indywidualnego programu żywieniowego dopasowanego do Pani potrzeb jest taka możliwość on-line. Zapraszam na moją stronę. Może Pani na niej znaleźć także wiele ciekawych artykułów o prawidłowym odżywianiu się, aktywności fizycznej, zdrowiu i urodzie. Link podaję niżej.

Pozdrawiam
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl

0

Witam,

Przede wszystkim należy zacząć od ustalenia wartości kcal, ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczów.
Kolejnym krokiem jest rozdzielenie kaloryczności na konkretne posiłki (musi Pani podjąć decyzje czy chce realizować plan z 4 czy z 5 posiłkami).
Następnie należy rozłożyć posiłki zgodnie z planem dnia - czy może Pani spozywac je co 3-4 h. Dostosowuje je się do trybu pracy, a potem ustala się jaką aktywność fizyczną należy wykonać.
Zapraszam na stronę www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani plany dietetyczne.

Pozdrawiam,
A. Erdmann

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty