Witam Panią, z chęcią odpowiem na Pani pytania dotyczące diety. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana ułożeniem profesjonalnego indywidualnego programu żywieniowego dopasowanego do Pani potrzeb jest taka możliwość on-line. Zapraszam na moją stronę. Może Pani na niej znaleźć także wiele ciekawych artykułów o prawidłowym odżywianiu się, aktywności fizycznej, zdrowiu i urodzie. Link podaję niżej.
Pozdrawiam
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Witam,
Przede wszystkim należy zacząć od ustalenia wartości kcal, ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczów.
Kolejnym krokiem jest rozdzielenie kaloryczności na konkretne posiłki (musi Pani podjąć decyzje czy chce realizować plan z 4 czy z 5 posiłkami).
Następnie należy rozłożyć posiłki zgodnie z planem dnia - czy może Pani spozywac je co 3-4 h. Dostosowuje je się do trybu pracy, a potem ustala się jaką aktywność fizyczną należy wykonać.
Zapraszam na stronę www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani plany dietetyczne.
Pozdrawiam,
A. Erdmann
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie bez diety – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Prośba o dobór diety dla 31-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jadłospis diety odchudzającej dla osoby z grupą krwi A – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). Lekarz mówi, jak sobie z nią poradzić
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFL
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni