Witam,
Zaleca się, aby dieta osoby cierpiącej z powodu zapalenia błony śluzowej żołądka była lekkostrawna, pozbawiona produktów pobudzających zwiększone wydzielanie soków żołądkowych. Unikać należy zatem dań tłustych, smażonych czy choćby pieczonych i duszonych z dodatkiem tłuszczu (bigos nie jest wskazany). Niewskazane są tutaj też warzywa i owoce spożywane na surowo, chyba, że są one miękkie i bardzo dojrzałe. W przeciwnym razie dostarczają dużych ilości błonnika, który podrażnia ściany żołądka. Podobnie działa pieczywo pełnoziarniste. Wyeliminować należy ostre przyprawy oraz wszelkie używki jak kawa, mocna herbata, alkohol. Objawy nasilać mogą się po spożyciu czekolady oraz wyrobów, w skład których wchodzi kakao.
Wskazane jest zaprzestanie palenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Zapalenie błony śluzowej żołądka u 6-letniego dziecka – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co oznacza zapalenie śluzówki żołądka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Skutki uboczne picia mocnej herbaty – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Refluks żołądkowy a żywienie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy można stosować piołun przy zapaleniu błony śluzowej żołądka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Żywienie przy podagrze – odpowiada mgr Anna Kołdon