Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Ogranicza się dodawanie tłuszczów do potraw, dieta ma być niskotłuszczowa, w zależności od indywidualnej tolerancji podaje się odpowiednie ilości surowych warzyw i owoców. Jeśli nie są tolerowane to tylko gotowane.
Odpada smażenie potraw, wszystko powinno być lekkostrawne.
Witam serdecznie,
zalecana jest dieta niskotłuszczowa, normobiałkowa regulująca prawidłową masę ciała. Alkohol wykluczony.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Picie aloesu na pozbycie się toksyn – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czego się wystrzegać przy marskości wątroby? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy nowotworze jelita grubego i cukrzycy – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jakie produkty ograniczyć przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta przy stłuszczonej trzustce – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Dieta w chorobach zapalnych jelit - zalecenia, dieta w zaostrzeniu objawów, dieta w remisji, dieta w chorobie Crohna
Dieta w chorobach zapalnych jelit to kluczowa kwes
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na