Sposoby leczenia grzybicy jelit

Proszę o radę(krok po kroku-szczegółowo) jak mogę wyleczyc grzybicę jelit.Większośc zaleca dietę.Nie jest to do końca sprecyzowane.jakie produkty dokładnie mogę jeśc , z czym łączyc ,czego kategorycznie nie spożywac itp?Od wielu lat byłm leczona na żołądek i refluks.Jestem już tak znerwicowana i myślę, że to stres wyniszczył mnie tak,że obecnie nie jestem w stanie pracowac.Organizm nie wchłania białka,siadają stawy.itp.dużoby wyliczac.Bardzo proszę osobe kompetentną o radę.51 lat i czuje że ginę
KOBIETA, 51 LAT ponad rok temu

zanowna Pani,

Grzybica jelit jest wywołana zaburzeniem równowagi mikroflory jelitowej (przewaga drożdżaka Candida nad pożytecznymi bakteriami).

Leczenie grzybicy jelit powinno być kompleksowe i obejmować jednocześnie kilka elementów:
• zabicie kolonii Candidy środkami naturalnymi i/lub farmakologicznymi (wymagana konsultacja z lekarzem specjalistą w celu ustalenia rodzaju i czasu leczenia),
• zasiedlenie jelit bakteriami kwasu mlekowego (probiotyki)- niezbędne w przywróceniu równowagi mikroflory jelit,
• odbudowanie i/lub wzmocnienie odporności,
• wsparcie żywieniowe.

Wśród zaleceń żywieniowych, najważniejszym jest całkowite wyeliminowanie z diety produktów zawierających cukry proste, które są podstawową pożywką dla grzybów Candida.

Produkty, których należy unikać:
o słodycze i słodkie wypieki, słodkie napoje, cukier, miód, słodziki,
o słodkie owoce (np. banany, słodkie jabłka),
o mleko i przetwory mleczne,
o przetwory fermentowane (sery pleśniowe, surowa kapusta kiszona i ogórki, tofu),
o czarna kawa i czarna herbata,
o produkty panierowane,
o alkohol,
o ocet spirytusowy,
o proszki do pieczenia,
o gotowe mieszanki przyprawowe, np. vegeta, kostki rosołowe,
o gumy do żucia,
o ketchup, musztarda, majonez,
o chrzan w occie,
o gotowe sosy,
o produkty typu fast food,
o przekąski typu krakersy, paluszki, chipsy,
o masło orzechowe.
o biała mąka, biały ryż, a także ziemniaki oraz żywność z nich wytworzona,
o produkty mięsne, które nie wiemy z czego zostały wyprodukowane, np. parówki, kaszanki, pasztetowe, także mięsa z kurczaków; jeśli ma Pani problem z trawieniem białka, proszę unikać spożywania bulionów (rosół),
o gotowe sałatki/surówki kupowane w sklepach- często zawierają dodatek cukru, majonezu, konserwantów i stabilizatorów.

Co jeść??

Źródła białka:
o wędliny dobrej jakości, wyprodukowane wyłącznie z mięsa, zawierające naturalne przyprawy, samodzielnie upieczone pasztety;
o wybierać chude mięsa (wieprzowinę, wołowinę, kaczkę, królika, dziczyznę, bażanta, indyka);
o można jeść ryby morskie, najlepiej tłuste (wyjątkiem jest panga !!!);
o wybierać jaja kurze ekologiczne, z wolnego wybiegu (nr 0 lub 1).

Źródła węglowodanów:
o produkty z mąki z pełnego przemiału (mąki razowe),
o polecane: żyto, amarantus, orkisz, pszenica, kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż brązowy i dziki, kasza gryczana;
o wybierać chleby produkowane na zakwasie, najlepiej żytnie razowe.

Warzywa:
o seler, ogórek, brokuł, kalafior, pomidory, sałata, szpinak, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, szczypiorek, kiper włoski, kalarepa, por, rzodkiewka, rzodkiew biała, kiełki, rzepa, rzeżucha – w miarę możliwości spożywać w postaci surowej (np. surówki);
o proces obróbki termicznej warzyw powoduje uwalnianie z ich struktury łatwoprzyswajalnych cukrów (wysoki Indeks Glikemiczny); dlatego warzywa gotowane/duszone tj. marchew, korzeń selera i pietruszki, czerwony burak, bób, dynia należy spożywać z innymi warzywami gotowanymi/duszonymi, tj. fasola, cykoria, zielony groszek, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, bakłażany, cebula, czosnek, pomidory (mają niższy Indeks Glikemiczny)

Tłuszcze:
o wybierać masło (w rozsądnej ilości !), unikać stosowania margaryn i mixów do smarowania pieczywa,
o można stosować olej kokosowy, także do smażenia,
o do surówek wybierać olej lniany czy oliwę z oliwek (tłoczone na zimno, z pierwszego tłoczenia).

Napoje:
o wypijać ok. 2 l wody dziennie (niskozmineralizowaną niegazowaną),
o można również pić herbatę zieloną, białą, czerwoną, ziołowe (bez dodatku cukru !!!).

Pozostałe zalecenia:
- dokładnie gryźć spożywany pokarm (bardzo istotne !!!),
- unikać stosowania antybiotyków.

Jednak w celu dokładnego ustalenia wspomagania żywieniowego konieczna jest wizyta u dietetyka, który weźmie pod uwagę wszystkie Pani problemy i dolegliwości i na tej podstawie zaproponuje odpowiednią dietę. Nie ma bowiem uniwersalnej diety, która będzie właściwa w leczeniu każdego rodzaju grzybicy.

Proszę jednak wziąć pod uwagę, że leczenie grzybicy jelit wymaga czasu i kompleksowej opieki zarówno lekarza specjalisty, jak i dietetyka.

W razie jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu ;)

Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Beata Bondyra

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty