zanowna Pani,
Grzybica jelit jest wywołana zaburzeniem równowagi mikroflory jelitowej (przewaga drożdżaka Candida nad pożytecznymi bakteriami).
Leczenie grzybicy jelit powinno być kompleksowe i obejmować jednocześnie kilka elementów:
• zabicie kolonii Candidy środkami naturalnymi i/lub farmakologicznymi (wymagana konsultacja z lekarzem specjalistą w celu ustalenia rodzaju i czasu leczenia),
• zasiedlenie jelit bakteriami kwasu mlekowego (probiotyki)- niezbędne w przywróceniu równowagi mikroflory jelit,
• odbudowanie i/lub wzmocnienie odporności,
• wsparcie żywieniowe.
Wśród zaleceń żywieniowych, najważniejszym jest całkowite wyeliminowanie z diety produktów zawierających cukry proste, które są podstawową pożywką dla grzybów Candida.
Produkty, których należy unikać:
o słodycze i słodkie wypieki, słodkie napoje, cukier, miód, słodziki,
o słodkie owoce (np. banany, słodkie jabłka),
o mleko i przetwory mleczne,
o przetwory fermentowane (sery pleśniowe, surowa kapusta kiszona i ogórki, tofu),
o czarna kawa i czarna herbata,
o produkty panierowane,
o alkohol,
o ocet spirytusowy,
o proszki do pieczenia,
o gotowe mieszanki przyprawowe, np. vegeta, kostki rosołowe,
o gumy do żucia,
o ketchup, musztarda, majonez,
o chrzan w occie,
o gotowe sosy,
o produkty typu fast food,
o przekąski typu krakersy, paluszki, chipsy,
o masło orzechowe.
o biała mąka, biały ryż, a także ziemniaki oraz żywność z nich wytworzona,
o produkty mięsne, które nie wiemy z czego zostały wyprodukowane, np. parówki, kaszanki, pasztetowe, także mięsa z kurczaków; jeśli ma Pani problem z trawieniem białka, proszę unikać spożywania bulionów (rosół),
o gotowe sałatki/surówki kupowane w sklepach- często zawierają dodatek cukru, majonezu, konserwantów i stabilizatorów.
Co jeść??
Źródła białka:
o wędliny dobrej jakości, wyprodukowane wyłącznie z mięsa, zawierające naturalne przyprawy, samodzielnie upieczone pasztety;
o wybierać chude mięsa (wieprzowinę, wołowinę, kaczkę, królika, dziczyznę, bażanta, indyka);
o można jeść ryby morskie, najlepiej tłuste (wyjątkiem jest panga !!!);
o wybierać jaja kurze ekologiczne, z wolnego wybiegu (nr 0 lub 1).
Źródła węglowodanów:
o produkty z mąki z pełnego przemiału (mąki razowe),
o polecane: żyto, amarantus, orkisz, pszenica, kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż brązowy i dziki, kasza gryczana;
o wybierać chleby produkowane na zakwasie, najlepiej żytnie razowe.
Warzywa:
o seler, ogórek, brokuł, kalafior, pomidory, sałata, szpinak, cukinia, czosnek, cebula, pietruszka, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, szczypiorek, kiper włoski, kalarepa, por, rzodkiewka, rzodkiew biała, kiełki, rzepa, rzeżucha – w miarę możliwości spożywać w postaci surowej (np. surówki);
o proces obróbki termicznej warzyw powoduje uwalnianie z ich struktury łatwoprzyswajalnych cukrów (wysoki Indeks Glikemiczny); dlatego warzywa gotowane/duszone tj. marchew, korzeń selera i pietruszki, czerwony burak, bób, dynia należy spożywać z innymi warzywami gotowanymi/duszonymi, tj. fasola, cykoria, zielony groszek, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, bakłażany, cebula, czosnek, pomidory (mają niższy Indeks Glikemiczny)
Tłuszcze:
o wybierać masło (w rozsądnej ilości !), unikać stosowania margaryn i mixów do smarowania pieczywa,
o można stosować olej kokosowy, także do smażenia,
o do surówek wybierać olej lniany czy oliwę z oliwek (tłoczone na zimno, z pierwszego tłoczenia).
Napoje:
o wypijać ok. 2 l wody dziennie (niskozmineralizowaną niegazowaną),
o można również pić herbatę zieloną, białą, czerwoną, ziołowe (bez dodatku cukru !!!).
Pozostałe zalecenia:
- dokładnie gryźć spożywany pokarm (bardzo istotne !!!),
- unikać stosowania antybiotyków.
Jednak w celu dokładnego ustalenia wspomagania żywieniowego konieczna jest wizyta u dietetyka, który weźmie pod uwagę wszystkie Pani problemy i dolegliwości i na tej podstawie zaproponuje odpowiednią dietę. Nie ma bowiem uniwersalnej diety, która będzie właściwa w leczeniu każdego rodzaju grzybicy.
Proszę jednak wziąć pod uwagę, że leczenie grzybicy jelit wymaga czasu i kompleksowej opieki zarówno lekarza specjalisty, jak i dietetyka.
W razie jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu ;)
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Beata Bondyra
Oprócz diety warto włączyć tzw.probiotykoterapię celowana w oparciu o np. wynik MicroFlora Scan, który robi firma VitaImmun z Poznania. Warto się z nimi skontaktować.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy grzybicy jelita – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie leków i diety podczas grzybicy gardła – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik