Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Witam, należy:
• Bezwzględnie unikać cukru we wszelkich postaciach, odmianach czy dodatkach. Cukier jest największym złem, jest podstawową pożywką dla drożdży czy grzybów. Jeśli się go nie wyeliminuje(całkowicie jest trudne i chyba nierealne) lub w znacznym stopniu nie ograniczy to nie ma co myśleć o zwalczeniu grzybicy.
• Poza cukrem w czasie diety omijamy drożdże, oczywiście grzyby, węglowodany, które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna, skrobia.
• Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane, szczególnie morskie, ale konserwy z nimi już niespecjalnie.
• W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem glikemicznym (IG).

PRODUKTY
1. Alkohol – zabroniony, również piwo i wino.
2. Bułki – niezalecane.
3. Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na zakwasie.
4. Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje.
5. Herbata – raczej unikać czarnej, bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe, ale nie z owoców np. dzikiej róży
6. Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
7. Jogurt – zalecany, ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
8. Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
9. Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
10. Kawa – raczej wykluczona, bo jest fermentowana i podrażnia żołądek.
11. Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi, czyli ostrożnie.
12. Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
13. Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód pokarmowy.
14. Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko przefermentowane, czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.
15. Makaron – większość wykluczona, bo robione z białej mąki. Żytni, orkiszowy czy inny dozwolony.
16. Mąki – zabronione białe mąki pszenne i inne białe mąki wysokiego przemiału, czyli mąki oznaczone cyframi 450, 550. Mąki kupować tylko z grubego przemiału – powyżej 1000, im wyżej tym lepsza. Mąka żytnia 2000 jest jak najbardziej bezpieczna, natomiast 500 już niespecjalnie.
17. Mięso – dozwolone wszystkie rodzaje, polecany drób, ale najmniej polecane tłuste wieprzowe.
18. Napoje – tylko niegazowane oczywiście niesłodzone, dotyczy również soków, czytać etykiety
19. Owoce –dozwolone jedynie kwaśne (mało cukru) w małych ilościach, np. niedojrzałe kiwi, zielone jabłka, grapefruit, agrest, jeżyny, cytryna.
20. Orzechy – można ze względu na wartości odżywcze, ale bardzo ostrożnie solone, prażone, ziemne z puszki raczej zakazane – używany szkodliwy tłuszcz trans, w zwykłych orzechach często występuje pleśń co je dyskwalifikuje i raczej proszę orzechów unikać – za duże ryzyko
21. Przyprawy – sól, pieprz, papryka, curry, inne ziołowe polecane. Niezalecane przyprawy typu vegeta – zawierają konserwanty, wykluczona musztarda, ketchup – cukier.
22. Ryby – dozwolone wszystkie, polecane morskie (zawierają dużo omega-3)
23. Ryż – biały wykluczony, brązowe, dzikie, ciemne dozwolone.
24. Sery – żółte i pleśniowe wykluczone. Białe, twarożki robione samodzielnie, mozzarella raczej można, w zależności od reakcji organizmu.
25. Słodycze- absolutnie zabronione – niestety zawierają prawie wszystkie cukier.
26. Słodzik – Stewia – można używać, najbezpieczniejsze, jako dostawca słodkości.
27. Soki – owocowe wykluczone, ewentualnie tylko z kwaśnych owoców i mało. Warzywne dozwolone z wyjątkiem pomidora, marchwi, buraka. W niewielkich ilościach też czasem można.
28. Soja – dozwolona.
29. Tłuszcze - zwierzęce typu masło, smalec dozwolone, oczywiście rozsądnie. Roślinne, wszelkiego typu margaryny, mixy zawierające tłuszcze typu trans zabronione. Oleje roślinne w płynie, bez dodatków ostrożnie. Zalecane oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia np. z oliwek, słonecznika, lnu czy też z rzepaku. Śmietana na tak, ale z umiarem.
30. Warzywa – dozwolone wszystkie zielone, białe unikać czerwonych(mają więcej cukru), ale marchew, pomidor, buraki, rzodkiewka, papryka, kabaczek dozwolone tylko mało i ostrożnie, szczególnie pomidor.
31. Wędliny – ostrożnie, unikaj tzw. sklepowych lub takich, w których mogą być konserwanty i inne dodatki poza przyprawami. Obowiązuje zasada im mniej przetworzone przemysłowo tym lepiej. Unikać raczej wędlin, mięsa wędzonych, peklowanych czy suszonych. Przyrządzaj sam, np. ugotowany wędzony boczek, pieczone samemu różne rodzaje mięs spożywane na zimno.
32. Ziemniaki - indywidualnie, większość może, mimo że zawierają dużo skrobi i teoretycznie nie powinny być polecane nasze organizmy na ogół dobrze je tolerują, ja jadłem cały czas. Chipsy wykluczone, podobno odsmażane ziemniaki są bardziej bezpieczne.
33. Ziarna – polecane słonecznika, dyni, lnu, szczególnie siemię lniane osłonowo na żołądek.
34. Zupy – generalnie dozwolone wszystkie o ile unikamy zbyt dużej ilości zabronionych produktów, czyli np. nie za dużo marchewki, bo cukry w niej zawarte rozpuszczają się w zupie, buliony mięsne nie za bardzo intensywne, nie używamy zasmażek, nie zagęszczamy mąką, ostrożnie z śmietaną nie używamy przypraw z dużą ilością konserwantów.

0

Dieta to jedna sprawa, ale proszę tez zająć się wyrównaniem dysbiozy jelitowej żeby ona w kółko nie nawracała. Badanie mikroflory jelitowej + probiotykoterapia celowana + dieta = wyleczenie z grzybicy. Badanie ma w ofercie np. VitaImmun lub Instytut Mikroekologii. Zaleczy Pani przyczynę, a nie tylko objaw.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Grzybica jelita a dieta

nie mogę poradzić sobie z kandydozą... od października nei zjadłam nic słodkiego, nic nie słodze, zero cukru do tego dieta rozdzielna a i tak nadal choruje i mam czesto podgorączkowe, czy może mi ktoś pomóc? mam tego dosyć... :( chodzi o grzybice jelita
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta przy wrażliwych jelitach

jaką dietę stosować przy wrażliwych jelitach
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

to zależy co ma Pani na myśli mówiąc wrażliwe jelita, jakie są objawy i czy są jakieś zmiany w jelitach, najlepiej skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty