Nalezy ograniczac weglowodany, ktore sa pozywka stymulujaca wzrost grzybow. Alkohol ogolnie mowiac nie jest wskazany, jesli juz - to w czystej postaci, bez dodatku cukrow
Witam, należy:
• Bezwzględnie unikać cukru we wszelkich postaciach, odmianach czy dodatkach. Cukier jest największym złem, jest podstawową pożywką dla drożdży czy grzybów. Jeśli się go nie wyeliminuje(całkowicie jest trudne i chyba nierealne) lub w znacznym stopniu nie ograniczy to nie ma co myśleć o zwalczeniu grzybicy.
• Poza cukrem w czasie diety omijamy drożdże, oczywiście grzyby, węglowodany, które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna, skrobia.
• Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane, szczególnie morskie, ale konserwy z nimi już niespecjalnie.
• W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem glikemicznym (IG).
PRODUKTY
1. Alkohol – zabroniony, również piwo i wino.
2. Bułki – niezalecane.
3. Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na zakwasie.
4. Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje.
5. Herbata – raczej unikać czarnej, bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe, ale nie z owoców np. dzikiej róży
6. Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
7. Jogurt – zalecany, ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
8. Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
9. Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
10. Kawa – raczej wykluczona, bo jest fermentowana i podrażnia żołądek.
11. Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi, czyli ostrożnie.
12. Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
13. Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód pokarmowy.
14. Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko przefermentowane, czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.
15. Makaron – większość wykluczona, bo robione z białej mąki. Żytni, orkiszowy czy inny dozwolony.
16. Mąki – zabronione białe mąki pszenne i inne białe mąki wysokiego przemiału, czyli mąki oznaczone cyframi 450, 550. Mąki kupować tylko z grubego przemiału – powyżej 1000, im wyżej tym lepsza. Mąka żytnia 2000 jest jak najbardziej bezpieczna, natomiast 500 już niespecjalnie.
17. Mięso – dozwolone wszystkie rodzaje, polecany drób, ale najmniej polecane tłuste wieprzowe.
18. Napoje – tylko niegazowane oczywiście niesłodzone, dotyczy również soków, czytać etykiety
19. Owoce –dozwolone jedynie kwaśne (mało cukru) w małych ilościach, np. niedojrzałe kiwi, zielone jabłka, grapefruit, agrest, jeżyny, cytryna.
20. Orzechy – można ze względu na wartości odżywcze, ale bardzo ostrożnie solone, prażone, ziemne z puszki raczej zakazane – używany szkodliwy tłuszcz trans, w zwykłych orzechach często występuje pleśń co je dyskwalifikuje i raczej proszę orzechów unikać – za duże ryzyko
21. Przyprawy – sól, pieprz, papryka, curry, inne ziołowe polecane. Niezalecane przyprawy typu vegeta – zawierają konserwanty, wykluczona musztarda, ketchup – cukier.
22. Ryby – dozwolone wszystkie, polecane morskie (zawierają dużo omega-3)
23. Ryż – biały wykluczony, brązowe, dzikie, ciemne dozwolone.
24. Sery – żółte i pleśniowe wykluczone. Białe, twarożki robione samodzielnie, mozzarella raczej można, w zależności od reakcji organizmu.
25. Słodycze- absolutnie zabronione – niestety zawierają prawie wszystkie cukier.
26. Słodzik – Stewia – można używać, najbezpieczniejsze, jako dostawca słodkości.
27. Soki – owocowe wykluczone, ewentualnie tylko z kwaśnych owoców i mało. Warzywne dozwolone z wyjątkiem pomidora, marchwi, buraka. W niewielkich ilościach też czasem można.
28. Soja – dozwolona.
29. Tłuszcze - zwierzęce typu masło, smalec dozwolone, oczywiście rozsądnie. Roślinne, wszelkiego typu margaryny, mixy zawierające tłuszcze typu trans zabronione. Oleje roślinne w płynie, bez dodatków ostrożnie. Zalecane oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia np. z oliwek, słonecznika, lnu czy też z rzepaku. Śmietana na tak, ale z umiarem.
30. Warzywa – dozwolone wszystkie zielone, białe unikać czerwonych(mają więcej cukru), ale marchew, pomidor, buraki, rzodkiewka, papryka, kabaczek dozwolone tylko mało i ostrożnie, szczególnie pomidor.
31. Wędliny – ostrożnie, unikaj tzw. sklepowych lub takich, w których mogą być konserwanty i inne dodatki poza przyprawami. Obowiązuje zasada im mniej przetworzone przemysłowo tym lepiej. Unikać raczej wędlin, mięsa wędzonych, peklowanych czy suszonych. Przyrządzaj sam, np. ugotowany wędzony boczek, pieczone samemu różne rodzaje mięs spożywane na zimno.
32. Ziemniaki - indywidualnie, większość może, mimo że zawierają dużo skrobi i teoretycznie nie powinny być polecane nasze organizmy na ogół dobrze je tolerują, ja jadłem cały czas. Chipsy wykluczone, podobno odsmażane ziemniaki są bardziej bezpieczne.
33. Ziarna – polecane słonecznika, dyni, lnu, szczególnie siemię lniane osłonowo na żołądek.
34. Zupy – generalnie dozwolone wszystkie o ile unikamy zbyt dużej ilości zabronionych produktów, czyli np. nie za dużo marchewki, bo cukry w niej zawarte rozpuszczają się w zupie, buliony mięsne nie za bardzo intensywne, nie używamy zasmażek, nie zagęszczamy mąką, ostrożnie z śmietaną nie używamy przypraw z dużą ilością konserwantów.
Dieta to jedna sprawa, ale proszę tez zająć się wyrównaniem dysbiozy jelitowej żeby ona w kółko nie nawracała. Badanie mikroflory jelitowej + probiotykoterapia celowana + dieta = wyleczenie z grzybicy. Badanie ma w ofercie np. VitaImmun lub Instytut Mikroekologii. Zaleczy Pani przyczynę, a nie tylko objaw.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jaka dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Sposoby leczenia grzybicy jelit – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Pieczywo jasne niskoziarniste po kolce wątrobowej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jaka dieta przy hiperkaliemii? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz