Stosowanie leków i diety podczas grzybicy gardła

Witam, odebrałam dzisiaj wyniki wymazu z gardła i mam candida albicans w stopniu obfitym, dostałam od lekarza lek flukonazole 100mg na 7 dni, ale na recepcie były 2 opakowania wypisane, czy powinnam zjeść obydwa czy 1 wystarczy?. Pytanie 2 słyszałam, że przy grzybicy należy mieć specjalną diete, nie wiem za bardzo co mogę jeść a czego nie, proszę o podpowiedź, dodam, że mam nietolerancję glutenu oraz mleka.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam,
właściwa dieta w leczeniu candida jest bardzo istotna jeżeli chodzi o skuteczność wyleczenia i unikniecie nawrotów zakażenia. W pierwszych dwóch tygodniach należy wyeliminować produkty zwierające cukier rafinowany oraz cukry proste, a także drożdże (pieczywo, ciasta, słodkie napoje, płatki śniadaniowe, suszone owoce, owoce mocno dojrzałe i zawierające dużo cukru (brzoskwinie, melony, arbuzy, banany, winogrona), sosy, np. ketchup, a także sery pleśniowe, grzyby i produkty mocno przetworzone. Niewskazany jest również alkohol.
Należy natomiast pić dużo wody.
Najbardziej wskazane w tym okresie są warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), marchew, cebula, papryka, czosnek, por, chrzan, rzodkiewka. Należy jeść je w miarę możliwości w postaci surowej.
Należy wybierać produkty zbożowe z maki nieoczyszczonej (pełnoziarniste), kasza gryczana, jaglana, jeczmienna. Jeżeli ryż to brązowy. Błonnik zawarty w tych produktach przyspieszy proces oczyszczania jelit i przywrócenia właściwej flory bakteryjnej.
Dozwolone sa jaja, mięso, ryby, ale trzeba pamiętać, żeby unikać wędlin wędzonych i konserwowanych.
Zalecam wzbogacenie diety o probiotyki.
Po dwóch tygodniach restrykcyjnej diety należy nadal ograniczać produkty zawierające cukier i weglowodany proste.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty