Choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem.
Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki).
Ważne jest także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górną połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane.
• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.
• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
• Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku.
• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.
• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.
• Unikaj ostrych przypraw.
• Ogranicz do minimum spożywanie słodyczy i alkoholu.
• Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną jednak zwróć uwagę, aby wykonywane ćwiczenia nie były zbyt intensywne, ponieważ mogą one zwiększyć dolegliwości refluksowe.
• Ograniczaj produkty, które fermentują w jelitach: owoce (szczególnie jabłka). Procesy fermentacyjne w jelicie i bóle brzucha wywołuje także sorbitol dodawany do takich produktów jak: guma do żucia, galaretowate słodycze, czekolada, słodziki. Dużo sorbitolu zawierają także: sok jabłkowy, gruszkowy, winogronowy oraz śliwki świeże i suszone, gruszki, wiśnie, brzoskwinie.
• Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.
Pozdrawiam
Agata Jarnuszewska
dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wahania wagi przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Silne bóle brzucha i żołądka przy problemach z jelitami – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Odżywianie się po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jak zmniejszyć objawy refluksu? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak rozumieć ten wynik gastroskopii u 30-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zalecenia dietetyczne po cholecystektomii laparoskopowej – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaką dietę stosować przy przepuklinie rozworu przełykowego? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk