Jak się odżywiać, aby nie podrażniać żołądka i jednocześnie redukować kalorie?

Witam serdecznie Musze odżywiac się rozsądnie ze wzgledu na refluks i nadzerki na zoladku...taka dieta jak dla mnie (zero owocow,duzo weglowodanow) nie pomaga zrzucic nadwagi - którą mam. Czy moge prosic o rady co robic? Co jesc? Aby nie podrazniac zoladka i jednoczesnie redukowac kalorie?
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem.

Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki).

Ważne jest także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górną połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane.

• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.

• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.

• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.

• Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku.

• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.

• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.

• Unikaj ostrych przypraw.

• Ogranicz do minimum spożywanie słodyczy i alkoholu.

• Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną jednak zwróć uwagę, aby wykonywane ćwiczenia nie były zbyt intensywne, ponieważ mogą one zwiększyć dolegliwości refluksowe.

• Ograniczaj produkty, które fermentują w jelitach: owoce (szczególnie jabłka). Procesy fermentacyjne w jelicie i bóle brzucha wywołuje także sorbitol dodawany do takich produktów jak: guma do żucia, galaretowate słodycze, czekolada, słodziki. Dużo sorbitolu zawierają także: sok jabłkowy, gruszkowy, winogronowy oraz śliwki świeże i suszone, gruszki, wiśnie, brzoskwinie.

• Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.

Pozdrawiam
Agata Jarnuszewska
dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty