Wahania wagi przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym

Przez ostatnie 10 lat ważyłem średnio 60-65 kg. Od dwóch lat choruje na refluks dwunastniczo żołądkowo przełykowy. Od tego czasu waga spadła do 58-59 kg przy wzroście 172 cm. Wcześniej jak byłem zdrowy pomimo że jadłem wszystko i dużo nie przytyłem nigdy za dużo. Wręcz bardzo cieżko było mi przytyć. Teraz jak choruje czasami w wyniku objawów mniej jem i szybko chudnę a pózniej wiele dni muszę pracować na to aby przytyć choćby 1 kg. Do tego od zawsze nie leczona nerwica lękowa. Jak mogę przytyć?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witaj,
choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem.

Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki).

Ważne jest także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górną połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane.
Co musisz dodatkowo zrobić dla swojego zdrowia?

• Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie .
• Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.

• Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Możesz stosować duszenie lub obsmażanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.

• Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.

• Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku.

• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.

• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.

• Unikaj ostrych przypraw.

• Ogranicz do minimum spożywanie słodyczy i alkoholu.

• Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną jednak zwróć uwagę, aby wykonywane ćwiczenia nie były zbyt intensywne, ponieważ mogą one zwiększyć dolegliwości refluksowe.

• Ograniczaj produkty, które fermentują w jelitach: owoce (szczególnie jabłka). Procesy fermentacyjne w jelicie i bóle brzucha wywołuje także sorbitol dodawany do takich produktów jak: guma do żucia, galaretowate słodycze, czekolada, słodziki. Dużo sorbitolu zawierają także: sok jabłkowy, gruszkowy, winogronowy oraz śliwki świeże i suszone, gruszki, wiśnie, brzoskwinie.

• Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych.

Życzę zdrowia i mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pozdrawiam serdecznie

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam,
w przypadku zaostrzenia choroby mozna włączyć do diety mieszanki hiperkaloryczne typu Nutridrink - wtedy łatwiej utrzyma Pan wagę. W celu ułożenia indywidualnej diety do podwyższenia masy ciała należy skontaktować się z pobliskim gabinetetm.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty