Sugerowałabym na początek zastosowanie około 30-dniowej terapii probiotykowej złożonym preparatem (posiadającym kilka szczepów bakterii probiotycznych, najlepiej w towarzystwie prebiotyku stymulującego ich rozwój). Bardzo często przyczyną nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit jest brak prawidłowej mikroflory, którą można odbudować za pomocą probiotyków. Jeżeli taka terapia okaże się nieskuteczna sugerowałabym wizytę u dietetyka celem określenia prawidłowości diety (nadpodaż błonnika również może się objawiać problemami z zaparciami, szczególnie jeżeli dominują nierozpuszczalne jego frakcje) oraz gastroeneterologa, który sprawdzi czy w jelitach nie ma zaburzeń czynnościowych.
Dzień dobry.
Powodów może być wiele. Stawiałabym na jakąś nietolerancje pokarmową - można zrobić sobie taki test w laboratorium i wyeliminować określone produkty. Jeżeli po miesiącu nie bedzie poprawy, wybrałabym się do lekarza, bo powodów może być naprawdę wiele. Proszę nie zapominać o tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam serdecznie
Witaj,
Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
• Staraj się wypijać dziennie przynajmniej 5-6 szklanek wody niegazowanej.
• Nie jedz zbyt późno posiłków. Ostatni powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.
• Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.
• Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
• Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.
• Wyeliminuj z diety napoje gazowane, gdyż powodują wzdęcia.
• Ograniczaj jedzenie słodyczy i potraw z białej mąki. Unikaj także cukru i słodzonych napojów.
• W zależności od nasilenia zaparć podawaj do 6-12 łyżek stołowych (30-60g) otrąb. Otręby można mieszać z mlekiem, jogurtem, wodą, płatkami owsianymi
Jeśli chcesz sprawdzić czy masz jakieś nietolerancje pokarmowe, polecam test FOOD DETECTIVE- można wykonać samemu w domu- koszt 300-350 pln.
Pozdrawiam
www.jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
artykuły
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
31 praktycznych porad, jak wspomóc pracę układu pokarmowego
Wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, zgaga, biegunki -