witam, musi Pani unikac i produktów refluksowych- bo moze do niego dojsc-cytrusy, gazowane napoje, alkohol, kofeina (kakao, kawa, herbata) mieta, w duzej ilosci pomidory, a dalje jesc przynajmniej pzrez miesiac wszytko gotowane od warzyw zaczynajac po mieso i ryby, nie jestc tłustych produktów jak tłuste mieso i ozrechy, ziarna, unikac wzdymajacych potraw jak kalafior, fasolka, brokuły, brukselka, roliny straczkowe teraz bób, zdecydownaie weliminowac cukier, nawet bardzo tez z owoców czyli owocoe, jesc co 3-4 godizny i pic min 2 litry wody,
pozdrawiam
Witam. Najistotniejszą rolę odgrywa lekkostrawna dieta.Unikać przede wszystkim tłustego mięsa, wywarów mięsno-warzywnych, tłuszczów zwierzęcych, napojów, które są bardzo zimne lub zbyt gorące, potraw ostrych i smażonych, mocnej kawy, alkoholów, a także i herbaty.Spożywać 5 posiłków dziennie.Owoce i warzywa w postaci gotowanej.
pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy nadczynności tarczycy? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Dieta po wykryciu grzyba Candida – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Żywienie przy problemach jelitowych – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zmęczenie i otępienie a dieta – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek