Witam Pana
W przypadku IBS - postaci biegunkowej, błonnik pokarmowy, zawarty właśnie w produktach takich jak kasza gryczana czy brązowy ryż, może nasilać objawy choroby i przyczyniać się do osłabienia organizmu. Proszę pamiętać, że nie wszystkie produkty i zalecenia dietetyczne, które pomagają lub szkodzą jednej osobie, tak samo zadziałają na drugiego człowieka, dlatego ważne jest obserwowanie własnego organizmu i wykluczanie tych produktów, których nasz organizm nie toleruje prawidłowo.
W przypadku zespołu jelita drażliwego zaleca się dietę FODMAP, która polega na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Warzywa, które zawierają znaczne ilości tych związków to m. in. wymienione przez Pana brokuły i brukselka, ale także: cebula, szparagi, karczochy, kalafior, patisony, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta dla osoby z zespołem jelita drażliwego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zespół jelita drażliwego oraz biegunka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie produkty powinno się spożywać na diecie bez pszenicy? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Spożywanie kaszy gryczanej, ryżu brązowego i kaszy jaglanej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta a choroba Hashimoto – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoczynności tarczycy a nadmiar białka – odpowiada Piotr Pilarski
- Jakie witaminy na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta dla osób z chorą tarczycą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska