Zmęczenie i otępienie a dieta

Jestem bardzo zmęczony i otępiały, gdy jem produkty takie jak kasza gryczana, brązowy ryż, niektóre warzywa, np. brokuły, brukselki i wiele innych. Gdy zacznę jeść same białe pieczywo, mięso, jajka, tłuszcze, sery, to czuję się idealnie i lekko i mam czysty umysł, bez problemów ze skupieniem się. Gdy jem tak, jak się zaleca osobom z chorobami zapalnymi jelit, to jest dużo lepiej, ale nie mam choroby Crohna ani WZJG, gastroskopia i kolonoskopia to wykluczyły. Choruję na IBS od 10 lat.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Witam Pana

W przypadku IBS - postaci biegunkowej, błonnik pokarmowy, zawarty właśnie w produktach takich jak kasza gryczana czy brązowy ryż, może nasilać objawy choroby i przyczyniać się do osłabienia organizmu. Proszę pamiętać, że nie wszystkie produkty i zalecenia dietetyczne, które pomagają lub szkodzą jednej osobie, tak samo zadziałają na drugiego człowieka, dlatego ważne jest obserwowanie własnego organizmu i wykluczanie tych produktów, których nasz organizm nie toleruje prawidłowo.
W przypadku zespołu jelita drażliwego zaleca się dietę FODMAP, która polega na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Warzywa, które zawierają znaczne ilości tych związków to m. in. wymienione przez Pana brokuły i brukselka, ale także: cebula, szparagi, karczochy, kalafior, patisony, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty