Jednym z podstawowych elementów w diecie przy zespole jelita drażliwego z biegunkami jest ograniczenie ilości błonnika, w szczególności jego nierozpuszczalnej frakcji. Znajduje się on przede wszystkim w produktach z pełnego ziarna, warzywach i owocach na surowo ze skórką, orzechach, nasionach. Radzimy wykluczyć te produkty na razie z diety. Dodatkowo w ostatnich latach zaleca się stosowanie diety o małej zawartości FODMAP (czyli fermentujące oli- i di- monosacharydy oraz poliole). Wiele badań potwierdza skuteczność eliminacji produktów bogatych w te związki w leczeniu objawów u chorych z IBS. Produkty o dużej zawartości FODMAP to m.in. awokado, jabłka, gruszki, arbuzy, mango, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, morele, nektarynki, owoce suszone, owoce z puszki, cebula, sałata, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek, twaróg, delikatne sery (brie, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, produkty zawierające sorbitol i inne poliole (słodziki z mannitolem, ksylitolem, maltitolem), słodycze. Dodatkowo może Pani spróbować wykluczyć gluten z diety. Zalecamy stosowanie diety bezglutenowej wstępnie przez 30 dni, aby zobaczyć czy nastąpi ustąpienie objawów. Po miesiącu może Pani spróbować ponownie włączyć gluten do swojej diety i obserwować swój organizm. Jeżeli chodzi o propozycje posiłków bez chleba, to mogą być to różnego rodzaju pasty (z ryb, jaj, pieczonych warzyw), omlety, jajecznice, sałatki z dodatkiem chudego mięsa, kaszę jaglaną z dodatkami, może Pani także skorzystać z bogatej oferty produktów bezglutenowych (radzimy jednak uważnie czytać etykiety, bo wiele z nich ma w swoim składzie wiele niepotrzebnych składników). Pani przypadek jednak jest na tyle skomplikowany, że trudno będzie poradzić sobie z tymi wszystkimi zaleceniami samemu. Dlatego też, rekomendujemy wizytę u profesjonalnego dietetyka klinicznego, który ustali indywidualną terapię żywieniową zawierająca w/w wytyczne.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie!
Zaleciłabym wykluczenie glutenu z diety na minimum 30 dni. Po tym czasie może Pan ponownie włączyć gluten do jadłospisu i obserwować swój organizm. Jeśli objawy wrócą należałoby na zawsze zrezygnować z produktów zawierających to białko: produkty mączne (pieczywo, makarony, niektóre kasze), a także:
– w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,
– w przetworach rybnych,
– w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana (gdzie wcale nie powinien występować)
– w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,
– w lodach,
– w sosach, ketchupach oraz majonezach,
– w przyprawach,
– w koncentratach spożywczych,
– w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),
– w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).
Należy czytać etykiety produktów!
Jeśli będzie Pan potrzebował pomocy, może się ze mną skontaktować
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy zdiagnozowanym zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Ograniczenia w jedzeniu przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Zespół jelita drażliwego a wzdęcia – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla osoby z zespołem jelita drażliwego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska