Dieta po operacji stomii

Mąż jest po operacji stomi prosze o poradę jakie pieczwo moze jeść, kasze, owoce surowe i gotowane jak również warzywa.
MĘŻCZYZNA, 71 LAT ponad rok temu

Generalnie dieta dla chorych ze stomią nie różni się wiele od diety dla osoby zdrowej. Ważne jest, aby była ona zbilansowana i dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych, szczególnie po operacji. W początkowym okresie dieta powinna być lekkostrawna. Można spożywać pieczywo graham, drobnoziarniste kaszę (jaglaną, jęczmienną, kuskus), ryż basamti. Z warzyw radzilibyśmy zrezygnować z tych wzdymających (groch, fasola, cebula,bób, szparagi) ponieważ mają działanie gazotwórcze oraz powodują nieprzyjemny zapach stolców. Ważne jest także spożywanie pełnowartościowego białka (pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, nabiał, ryby). Dietę rozszerza się stopniowo, wprowadzając składniki po kolei, jeden po drugim, w odstępach minimum 2 dni, aby móc wiedzieć, jaki dokładnie produkt mógł spowodować ewentualne niepożądane reakcje organizmu. Jeżeli pojawią się kolki, biegunki, wzdęcia itp. odstawiamy dany produkt. Ponownie można go spróbować wprowadzić po jakimś okresie. Najlepiej prowadzić dzienniczek, w którym będą Państwo zapisywać wszystkie wprowadzane pokarmy i reakcję przewodu pokarmowego. Unikamy węglowodanów prostych (słodycze, cukier, napoje słodzone, jogurty smakowe), ostrych przypraw, alkoholu oraz potraw smażonych. Ważna jest też prawidłowa podać płynów w ciągu dnia. Zalecamy jedzenie mniejszych 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Kontrola diety jest bardzo ważna i powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza oraz dietetyka.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty