Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Witam! Obiad (główny posiłek wciągu dnia) powinien składać się z węglowodanów złożonych tj. kasza gryczana, ryż brązowy, ciemny makaron. Pozwalają one zachować energię na dłużej i dają uczucie sytości. Proszę również zadbać o odpowiednią ilość warzyw. Są one niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i minerałów oraz wpływają na uczucie sytości. Wymienionym wyżej produktom powinny towarzyszyć produkty białkowe tj. mięso z kurczaka, indyka, cielęcina. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam,
Sytość odczuwamy zazwyczaj przy nieodpowiednie podaży energii w ciągu dnia. Proszę stosować się do zasad prawidłowego odżywiania, a nie powinna Pani odczuwać głodu po obiedzie. Najważniejsze z nich to:
Na początek należy zrezygnować ze słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz słonych przekąsek. Nie mogą one występować codziennie. Włączenie "zdrowych" przekąsek, czyli takich jak: owoce, orzechy, wafle ryżowe z serkiem homogenizowanym naturalnym, jogurty naturalne z owocami i mieszanką musli, pieczone owoce np. jabłka, koktajle na bazie mleka lub maślanki z owocami i warzywami, ewentualnie batony takie jak granola lub musli oraz gorzka czekolada. Należy regularnie spożywać posiłki i przyjmować 5 dziennie. Idealna przerwa między posiłkami to 3-4 godziny. Co dzień rano musi być zjedzone śniadanie. Bardzo korzystne jest również wypicie szklanki wody z cytryną około pół godziny przed śniadaniem, która służy pobudzeniu organizmu. Główne posiłki, czyli I śniadanie, obiad i kolacja powinny się składać w 1/2 z warzyw, zarówno surowych jak i przygotowanych w inny sposób (gotowane, pieczone, duszone). Ostatni posiłek nie może być spożywany później niż 3-4 godziny przed snem. Noc to czas, gdy nasz organizm regeneruje się spalając jednocześnie kalorie, jednak gdy zjemy bardzo późną kolację, organizm zamiast się regenerować - trawi. Powinna Pani unikać smażonych potraw i wybierać inny sposób obróbki termicznej, np. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie, pieczenie. Owoce w nadmiarze również nie są wskazane, najlepiej jeśli są to 2 porcje dziennie. Proszę nie zapominać o napojach. Dziennie powinno się wypijać 1,5-2 l wody, ponadto herbata czarna najlepiej słaba (zielona czy biała nie musi być słaba) oraz wskazana jest rezygnacja z tradycyjnej kawy na rzecz najlepiej zbożowej, która jest bardzo zdrowa. Pozdrawiam i życzę powodzenia, a w razie pytań - zapraszam ponownie :) Magdalena Rapacka

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Proszę tak komponować posiłek, aby znalazły się w nim produkty bogate w błonnik ( ryż brązowy, kasza gryczana), pełnowartościowe białko ( mięso, ryby, jaja, ser) oraz 1 lub 2 porcje gotowanych warzyw i 1-2 surówki.

0

Pełnowartościowy obiad dający na długo uczucie sytości powinien zawierać węglowodany złożone (kasze, brązowy ryż. pełnoziarniste makarony), pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby) i warzywa z dodatkiem tłuszczu (np. oleju lnianego). Taki posiłek powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi i daje uczucie sytości na długo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty