Jeśli popatrzymy na wartość odżywczą białego ryżu to w porównaniu z brązowym ryżem lub kaszami ma po prostu mniej wartości odżywczej. Dużo mniejsza zawartość błonnika pokarmowego powoduje ze biały ryż ma wyższy indeks glikemiczny, czyli po spożyciu poziom cukru szybciej się podnosi, ale tez szybciej spada - więc szybciej może być Pan głodny, a także spożywanie produktów z wyższym indeksem glikemicznym może prowadzić do cukrzycy typu 2. Z kolei z uwagi na mała zawartość błonnika pokarmowego biały ryż jest lżej strawny niż np. brązowy, zalecany jest więc w diecie lekkostrawnej, dla osób mających duże problemy z jelitami, dla osób starszych. Tak, więc nie można jednoznacznie powiedzieć, że jest taki zły, wszystko zależy od stanu zdrowie, wieku, czy masa ciała jest prawidłowa i jaka dieta jest dla nas zalecana.
Opisane przez Pana przypadłości nie wynikają ze spożywania białego ryżu. Jedynie gdzie można doszukiwać się minimalnego powiązania to fakt, że biały ryż ma wyższy IG co powoduje zarówno szybki wzrost glukozy we krwi oraz jej szybki spadek po posiłku. Dietę opartą o spożywanie produktów z niskim IG stosuje się w przypadku profilaktyki cukrzycy typu II ale przecież nie z samego ryżu nasza dieta się składa. Ma on jedynie mniej wartości odżywczych w porównaniu do ryżu brązowego lub kaszy.
To nie jest tak, że sam biały ryż powoduje choroby ale ma on po prostu niewiele wartości odżywczych - jest pozbawiony witamin i składnikow mineralnych, ma wysoki indeks glikemiczny (co prowadzi do cukrzycy). Spożywany raz na jakiś czas nie zaszkodzi ale nie powinien być podstawą diety zdrowej osoby. Natomiast osoby na diecie lekkostrawnej powinny z kolei taki właśnie ryż spożywać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Jakie węglowodany zawiera ryż biały i paraboliczny? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie kaszy gryczanej, ryżu brązowego i kaszy jaglanej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Błędy w diecie Montignaca – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Nieoceniona dla diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi już w kilka minut
Dieta odgrywa niebagatelną rolę w życiu cukrzyków.
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j