Witam serdecznie,

ryż biały jest mocno przetworzony zawiera głównie węglowodany proste, te mniej pożądane w naszej diecie,
posiada również mało wartości odżywczych.Ryż paraboliczny to ryż pośredni coś miedzy ryżem białym, a brązowym.Powstaje w procesie parbolizacji stad jego nazwa.Proces ten polega na wyekstrahowaniu związków zawartych w łusce i w zewnętrznych warstwach okrywy ziarna ryżu, a następnie osadzeniu ich w bielmie.
W ten sposób ryz jest bogatszy w witaminy, ale nadal posiada węglowodany proste ponieważ ma niewiele błonnika.

pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła

0

Witam serdecznie,

wymienione rodzaje ryżu posiadają spore ilości węglowodanów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny. Proszę sięgać po ryż naturalny/brązowy.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty