Witam serdecznie,
ryż biały jest mocno przetworzony zawiera głównie węglowodany proste, te mniej pożądane w naszej diecie,
posiada również mało wartości odżywczych.Ryż paraboliczny to ryż pośredni coś miedzy ryżem białym, a brązowym.Powstaje w procesie parbolizacji stad jego nazwa.Proces ten polega na wyekstrahowaniu związków zawartych w łusce i w zewnętrznych warstwach okrywy ziarna ryżu, a następnie osadzeniu ich w bielmie.
W ten sposób ryz jest bogatszy w witaminy, ale nadal posiada węglowodany proste ponieważ ma niewiele błonnika.
pozdrawiam
Agnieszka Pierwoła
Witam serdecznie,
wymienione rodzaje ryżu posiadają spore ilości węglowodanów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny. Proszę sięgać po ryż naturalny/brązowy.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie węglowodany zawiera w sobie kawa zbożowa? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Kaloryczność ryżu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Spożywanie białego ryżu a zdrowie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakie węglowodany zawiera gorzka czekolada? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile ryż ma kcal? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy
Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah cz
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja