Każda kasza powinna być wykorzystywana w diecie odchudzającej, to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, które daje uczucie sytości na dłużej; ponadto bardzo dobre źródło witamin z grupy B, poprawiających kondycję skóry, wspomaga pracę układu nerwowego. W zależności od kaloryczności diety ilości gram na obiad to 30-50 g, (ale dokładnej ilości dla Pani nie jestem w stanie podać, bo nie znam kaloryczności diety)

0

Pęczak zawiera wiele witamin i składników mineralnych, jest źródłem węglowodanów i błonnika. Przy odchudzaniu poleca się produkty zbożowe dostarczające węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i bogate w błonnik, dlatego pęczak może być stosowany podczas odchudzania jednak w ograniczonych ilościach,

0

Witam serdecznie,

Kasze są cennym źródłem węglowodanów w diecie odchudzającej. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek.W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Mogą być stosowane podczas odchudzania jednak nie jestem w stanie określić ilości jakie Pani powinna spożywać, ponieważ dysponuje zbyt małą ilością danych na temat Pani diety.

w razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty