Wprowadzenie mięsa do diety a wysyp trądziku

Witam. Mam takie pytanie. Postanowiłam przez jakiś czas nie jeść mięsa, aby sprawdzić, czy stan mojej cery się poprawi (trądzik). Po 4 miesiącach nie zaobserwowałam żadnej wyraźnej zmiany. Powróciłam do spożywania mięsa, jednak po około tygodniu od momentu ponownego wprowadzenia mięsa do diety nastąpił u mnie okropny wysyp na całej twarzy, który utrzymuje się już ponad miesiąc. Czy możliwe jest, by był on spowodowany właśnie mięsem? Czy mogłabym zrobić jakieś badania poza wymazem w lab mikrobio?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

W przypadku trądziku mamy do czynienia z wieloma czynnikami, które mogą pogarszać stan cery lub wywołać jej pogorszenie stanu skóry. Poza tym wyróżniamy kilka rodzajów trądziku: młodzieżowy, dorosłych i różowaty. Trądzik zaostrza się także w zależności od cyklu miesiączki, często silne opalanie, wysoka temperatura, stres lub nadmiar składników o wysokim indeksie glikemicznym powoduje pojawienie się nowych zmian. Nie sądzę, żeby można było wyróżnić jeden czynnik odpowiadający za tę chorobę. Proponowałabym jednak zmiany w diecie oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej oraz oczywiście leczenie dermatologiczne, bo być może wystarczy zastosować kuracje antybiotykową. Tak, jak pisałam wyżej powinna Pani unikać żywności o wysokim IG (słodycze, niektóre owoce, pieczone ziemniaki i przetworzone produkty, lody, czekolady i ciastka). U niektórych osób pojawia się także nasilenie zmian trądzikowych po mleku i jego przetworach.
Ze swojej strony mogę zaproponować Pani skorzystanie z naszego programu dietetycznego z zestawem ćwiczeń on-line i oczywiście zachęcam do wizyty u dermatologa, który określi rodzaj trądziku i zaproponuje odpowiednią pielęgnację kosmetyczną.

Zapraszam na stronę www.kalorynka.pl

Serdecznie pozdrawiam,
mgr dietetyk
A. Erdmann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty