Dieta wysokobiałkowa dla 30-latki

witam, chciałabym schudnąć i poszłam do dietetyka. w zamian dostałam dietę wysokobiałkową. Jest w niej trzy razy dziennie twaróg, jajka, tofu, i pszenne pieczywo, pszenne makarony i banany. W diecie niema prawie w ogóle warzyw. Czy taka dieta jest normalna? Mam 30 lat i wagę 119kg przy wzroście 168. Wyszło mi w badaniu, że mam 58% tkanki mięśniowej przy takim jedzeniu boje sie, ze tych mięśni bedzie jeszcze więcej i zamiast schudnąć przytyje?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Zgodnie z najnowszą Piramidą Zdrowego Żywienia u podstaw prawidłowej diety powinny znaleźć się warzywa i owoce, stanowiąc połowę dziennej racji pokarmowej, w proporcji 3/4 warzyw + 1/4 owoców. Natomiast spośród produktów zbożowych najbardziej polecane są te pełnoziarniste. Zdrowa dieta redukcyjna, co do zasady, nie powinna odbiegać od zasad racjonalnego żywienia tak, aby móc kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Oczywiście, w przypadkach uzasadnionych specyficznym stanem zdrowia, na podstawie przeprowadzonego wywiadu i po zapoznaniu się z wynikami badań i dotychczasową historią leczenia, konieczne jest wprowadzenie odpowiednich modyfikacji. Przykładowo - w zespole jelita drażliwego przebiegającego z biegunkami ogranicza się błonnik, a więc surowe warzywa i produkty pełnoziarniste. Nadal jednak dieta powinna być optymalnie zbilansowana i połączona z odpowiednią aktywnością fizyczną - właśnie po to, by uzyskać efekt redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do zasadności otrzymanych zaleceń, radzę wyjaśnić je z dietetykiem lub zasięgnąć porady innego specjalisty.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty