Zapytaj lekarza

7 4 2 , 6 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Prośba o opinię na temat wody Kangen

Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie Państwo o wodzie kangen?
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Jeżeli chodzi o opinię na temat wody Kangen (która zgodnie z opisem producenta) jest wodą zawierającą aktywny wodór, silnie zjonizowana to bardzo ciężko wyrazić na jej temat obiektywną opinię opartą na faktach naukowych. Jedyne co mogę Panu powiedzieć to, że po Pana pytaniu dokładnie przeczytałam opis na stronie polskiego dystrybutora tego produktu i jedyne co mogę stwierdzić, to że jest to dość bezsensowny bełkot. Autor tekstu raz twierdzi, że woda jest silnym utleniaczem (a więc jest toksyczna dla organizmu - choć to nie pada) a zaraz pojawia się, że jednak jest przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki. Zgodnie z opisem woda ma być alkaliczna, choć może mieć pH 2.5, a więc odpowiadające roztworowi kwasu solnego o stężeniu 0.1%. Wypicie takiej wody może doprowadzić do bardzo silnego podrażnienia całej błony śluzowej przewodu pokarmowego i spowodować znaczącą nadkwaśność. Podstawy naukowe na które powołują się autorzy tekstów na stronie internetowej są słuszne, choć niestety nijak nie mają się do wpływu takiej wody na zdrowie człowieka - zasadniczo są to informacje, które powinien posiadać każdy licealista, gdyż jest to proste wyjaśnienie znaczenia pH i potencjału oksydo-redukcyjnego. Jednak wnioski dotyczące działania takiej wody w organizmie człowieka są nieuzasadnione lub błędne. Niestety mechanizm przerywania reakcji oksydacji jest zdecydowanie bardziej skomplikowany niż zostało to podane, wymaga także niezbędnie przechodzenia "przeciwutleniacza" do miejsca działania wolnych rodników. Dodam także, że większość reakcji oksydacji w ludzkim organizmie o bardzo szkodliwym wpływie na zdrowie ma miejsce głównie we frakcji lipidowej (atakowane są przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe) i dlatego tylko antyoksydanty działające w takim środowisku mają rzeczywistą możliwość działania. Woda o dowolnym pH i potencjale redoks jest niestety lipofobowa. Po takim produkcie jako naukowiec spodziewałabym się choć jednego cytowania publikacji naukowej, w której opisane są badania dotyczące właściwości i wpływu tej wspaniałej wody na zdrowie człowieka. Niestety nie pojawia się żadna, co raczej sugeruje, że takie badania nie zostały wykonane. Potwierdza to także fakt, że nie znalazłam żadnych wyników w bazach danych publikacji naukowych z całego świata. Polecam zatem potraktować produkt jako próbę niezbyt uczciwego zarobienia pieniędzy na kliencie, który martwi się o swoje zdrowie i chce o nie właściwie zadbać. Biorąc pod uwagę bogactwo polskich źródeł wód naturalnych i mineralnych polecam wybrać coś z gotowych, sprawdzonych produktów.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy