Witam
Napady głodu można zmniejszyć poprzez spożywanie 5 mniejszych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych. Ważna jest też wysoka podaż błonnika, który wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości. Jego bogatym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. W przypadku silnej chęci spożycia czegoś pomiędzy posiłkami, można sięgnąć po świeży owoc lub warzywo.
Witam,
Warto udać się do lekarza i skonsultować problem, być może ma Pani jakieś problemy hormonalne np. dotyczące tarczycy.
Należy spożywać 4-5 małych objętościowo posiłków (tak, co 3-4 godz.). Przy napadzie głodu warto mieć pod ręka zdrową przekąskę, jabłko, marchewkę, sałatkę lub po prostu wypełnić żołądek wodą Generalnie jest tak, że słodycze pobudzają łaknienie i wywołują tzw. wilczy apetyt. Po spożyciu słodyczy poziom cukru w organizmie znacznie się podnosi, a później szybko spada i do naszego mózgu dociera sygnał, że jesteśmy głodni (to tak w uproszczeniu). Dlatego żeby zahamować apetyt dobrze sięgać po węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają cukier w naszym organizmie i nie powodują znacznego skoku insuliny. Źródłem węglowodanów zbożowych jest: pełnoziarniste pieczywo, pieczy żytnie razowe, graham, płatki owsiane, jęczmienne, ryż brązowy, grube kasze, makaron z pszenicy durum itp. Produkty te zawierają sporo błonnika (najwięcej jest go w otrębach pszennych, które można dodawać do serków, jogurtów, sałatki itp., błonnik występuje tez w warzywach i owocach). Błonnik jest składnikiem balastowym - jest wydalany z naszego organizmu w cąłości, nie dostarcza kalorii, a jedynie pod wpływem wody/płynów pęcznieje w naszych jelitach i daje uczucie sytości, oprócz tego pomaga wyregulować gospodarkę węglowodanową i lipidową w naszym organizmie , pomaga zapobiegać próchnicy oraz oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach. Przy spożywaniu większych ilości pokarmów zasobnych w błonnik należy pamiętać żeby wypijać ok 2 l. płynów dziennie. Nadmiar błonnika też może podrażnić nam jelita i przyczyni się wówczas do biegunek. Nie powinno się spożywać więcej niż 2 łyżki otrębów dziennie.
Życzę zdrowia,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl
Witam serdecznie, należałoby zastanowić się dlaczego Pani problem z tak częstymi i obfitymi posiłkami oraz jaki jest Pani skład ciała. Warto by rozważyć wykonanie badań krwi pod kątem cukrzycy również. Jak co zapraszam do gabinetu na rozmowę przy kawce :)
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Napady wilczego głodu u 27-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co zrobić, by przestać myśleć o jedzeniu? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mam częste napady głodu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zahamować zbyt duży apetyt? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ciągłe uczucie głodu u wegetarianki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Brak opanowania w jedzeniu słodyczy – odpowiada Dorota Kozak
- Jak walczyć z napadami głodu przy cukrzycy? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Ciągłe uczucie głodu - najczęstsze przyczyny
Ciągłe uczucie głodu może być dokuczliwe, a zaburz
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Otyłość brzuszna - przyczyny, leczenie, dieta, ćwiczenia
Otyłość brzuszna znacznie częściej występuje u męż