Składnikami pożywienia pozwalającymi niwelować opisywane przez Panią uczucie głodu są źródła długoprzyswajalnych węglowodanów - a więc przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe. Włączenie do diety płatków zbożowych i kasz (jaglana, gryczana, jęczmienna, ryż brązowy) oraz pieczywa pełnoziarnistego powinno pomóc w rozwiązaniu Pani problemów. Ponadto uczucie głodu niezależnie od rodzaju spożywanych produktów może się utrzymywać jeżeli produkty nie pokrywają Pani zapotrzebowania na energię. Radziłabym się więc skonsultować ze specjalistą i ustalić jakie modyfikacje można wprowadzić w diecie aby była ona pełnowartościowa i zabezpieczała wszystkie potrzeby Pani organizmu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Napady głodu i obsesyjne myślenie o jedzeniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odchudzanie a uczucie głodu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mam częste napady głodu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam 17 lat i jestem wegetarianką: jak stopniowo i bezpiecznie zrzucić kilka centymetrów z ud i brzucha? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Co zrobić, by zablokować uczucie głodu? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Ciągłe uczucie głodu przy cukrzycy – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Uczucie głodu po zjedzeniu śniadania – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska