Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Witam,
pieczywo bardzo często powoduje wzdęcia z uwagi na składniki w nim zawarte. Gluten jest białkiem roślinnym, z którym ciężko poradzić sobie nawet organizmowi, u którego nie występuje celiakia czy nietolerancja glutenu. Jest ciężkostrawny i źle tolerowany przez organizm ludzki w większych ilościach. Obecnie zboża są genetycznie modyfikowane, by zwiększyć w nich zawartość glutenu, a dodatkowo ten typ białka roślinnego dodawany jest do wielu produktów spożywczych (m.in. wędlin). Proszę zapoznać się z naszym artykułem, tutaj znajdzie Pan więcej szczegółów: https://zywienie.abczdrowie.pl/gluten.
Poza glutenem w pieczywie znajduje się co najmniej kilka innych składników, które mogą zaburzać proces trawienia. Jest to choćby skrobia, drożdże lub zakwas oraz niestety dodatki, tzw. „polepszacze”, które spulchniają i przedłużają trwałość pieczywa. To wszystko wpływa na wystąpienie nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu chleba – u niektórych wzdęcia czy gazy pojawiają się po jednej kromce, u innych – po kilku. Proszę zapoznać się z odpowiedziami naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-razowe-pieczywo-powoduje-wzdecia.
Jeżeli zaobserwował Pan taką reakcję organizmu na pieczywo, jak wzdęcia czy bóle brzucha, to jest to sygnał, którego nie należy ignorować. Proszę zwrócić uwagę, czy dolegliwości pojawiają się przy spożyciu każdego rodzaju pieczywa, czy tylko przy pszennym lub – pełnoziarnistym, które zawiera dużą ilość błonnika. Warto wyeliminować produkt wzdymający lub ograniczyć jego spożycie, co powinno zminimalizować ryzyko złego samopoczucia i zaburzonego trawienia.
Zachęcam także do lektury artykułu na temat czynników wpływających negatywnie na pracę jelit: https://portal.abczdrowie.pl/co-na-wzdety-brzuch.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dlaczego mam zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy powodem tego stanu rzeczy może być nietolerancja laktozy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wzdęty brzuch u szczupłej osoby po jedzeniu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie...
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe...
Nie gluten, ale fruktany mogą być odpowiedzialne za dolegliwości gastryczne
Kłopoty żołądkowe po zjedzeniu chleba, makaronu cz...