Witam,
pieczywo bardzo często powoduje wzdęcia z uwagi na składniki w nim zawarte. Gluten jest białkiem roślinnym, z którym ciężko poradzić sobie nawet organizmowi, u którego nie występuje celiakia czy nietolerancja glutenu. Jest ciężkostrawny i źle tolerowany przez organizm ludzki w większych ilościach. Obecnie zboża są genetycznie modyfikowane, by zwiększyć w nich zawartość glutenu, a dodatkowo ten typ białka roślinnego dodawany jest do wielu produktów spożywczych (m.in. wędlin). Proszę zapoznać się z naszym artykułem, tutaj znajdzie Pan więcej szczegółów: https://zywienie.abczdrowie.pl/gluten.
Poza glutenem w pieczywie znajduje się co najmniej kilka innych składników, które mogą zaburzać proces trawienia. Jest to choćby skrobia, drożdże lub zakwas oraz niestety dodatki, tzw. „polepszacze”, które spulchniają i przedłużają trwałość pieczywa. To wszystko wpływa na wystąpienie nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu chleba – u niektórych wzdęcia czy gazy pojawiają się po jednej kromce, u innych – po kilku. Proszę zapoznać się z odpowiedziami naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-razowe-pieczywo-powoduje-wzdecia.
Jeżeli zaobserwował Pan taką reakcję organizmu na pieczywo, jak wzdęcia czy bóle brzucha, to jest to sygnał, którego nie należy ignorować. Proszę zwrócić uwagę, czy dolegliwości pojawiają się przy spożyciu każdego rodzaju pieczywa, czy tylko przy pszennym lub – pełnoziarnistym, które zawiera dużą ilość błonnika. Warto wyeliminować produkt wzdymający lub ograniczyć jego spożycie, co powinno zminimalizować ryzyko złego samopoczucia i zaburzonego trawienia.
Zachęcam także do lektury artykułu na temat czynników wpływających negatywnie na pracę jelit: https://portal.abczdrowie.pl/co-na-wzdety-brzuch.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakie pieczywo stosować w takiej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego mam zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska