Witam,
prawdopodobnie to pełnoziarniste, razowe produkty powodują u Pani te kłopoty, a nie generalnie zdrowa dieta, woda, warzywa i owoce czy ruch.
Wbrew pozorom produkty zbożowe z pełnego przemiału nie służą wszystkim – są ciężkostrawne, nie poleca się ich osobom starszym, małym dzieciom i chorym na choroby układu pokarmowego (wrzody, refluks, choroby zapalne jelit, w tym IBS, WZJG itp.). Niestety również wiele osób popełnia błąd jedząc np. pieczywo razowe w nadmiarze z przekonaniem, że jest to zdrowy produkt, więc nie trzeba go ograniczać. To często prowadzi do problemów trawiennych – wzdęć, bólu brzucha i zaparć.
Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/ludzie-reaguja-na-pelnoziarniste-pieczywo-w-rozny-sposob.
Decydując się na zmianę diety, zwłaszcza wprowadzając do niej wiele nowych produktów, należy robić to stopniowo, obserwując organizm. Niewykluczone, że niewielkie ilości bogatych w błonnik (który również może mieć działanie zapierające) razowych makaronów i pieczywa będę miały dobroczynny wpływ na Pani jelita i uregulowanie wypróżnień.
Być może odpowiedzi naszych ekspertów na te pytania okażą się pomocne: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-razowe-pieczywo-powoduje-wzdecia oraz https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-po-zjedzeniu-chleba-zytniego-czuje-bol-brzucha.
Jeśli jednak zaparcia będą pojawiały się mimo to, warto zrezygnować z problematycznych produktów na rzecz delikatniejszego pieczywa pszennego – oczywiście w rozsądnych ilościach.
O problemie zaparć może Pani przeczytać także pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/jak-mozna-leczyc-zaparcia.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę mieć jelito nadwrażliwe? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie produkty spożywać, by pozbyć się zaparć i wzdęć? – odpowiada Mgr Sylwia Ceranka