Badania krwi - granulocyty
Granulocyty to rodzaj leukocytów, czyli białych krwinek. Chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Dowiedz się więcej szczegółów o granulocytach i dowiedz się jak analizować wyniki badań.
Witam,
pieczywo razowe – na naturalnym zakwasie, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego, może być ciężkostrawne i może powodować dolegliwości, które Pan wymienia. Niekoniecznie musi to świadczyć o zaburzeniach pracy układu trawiennego czy poważnej dysfunkcji w postaci np. IBS. Zwłaszcza nadmiar błonnika nierozpuszczalnego w diecie, obecnego m.in. w pieczywie razowym, ma działanie wzdymające i może skutkować problemami z defekacją.
Proszę zapoznać się z odpowiedziami naszych ekspertów na podobne pytania, powinny rozwiać Pańskie wątpliwości: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-po-zjedzeniu-chleba-zytniego-czuje-bol-brzucha oraz https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-mam-wzdecia-po-pieczywie.
Jeżeli jednak, mimo braku zmiany diety, nasilone dolegliwości pojawiły się niedawno, to faktycznie warto zwrócić się po pomoc do gastroenterologa, by ustalić źródło. Poza IBS, także choroba refluksowa i wrzody żołądka mogą manifestować się przy spożywaniu razowego chleba.
Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/ludzie-reaguja-na-pelnoziarniste-pieczywo-w-rozny-sposob.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego mam zaparcia przy zdrowej diecie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dlaczego mam te bóle brzucha i gazy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co mogę jeść przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska